Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΕΟΡΔΑΙΑ: Επίθεση αρκούδας σε στάνες στο Εμπόριο

arkoudaΤον οικισμό του Εμπορίου, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, επισκέπτεται τις τελευταίες μέρες μια αρκούδα που διαβιεί προφανώς στο δάσος του Μουρικίου, η οποία μάλιστα σύμφωνα με τους κατοίκους, επιτέθηκε σε στάνες κτηνοτρόφων που βρίσκονται λίγο έξω από τον οικισμό, προξενώντας το θάνατο μικρών ζώων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «Π» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Εμπορίου, Αθανάσιος Μπόζιας, η αρκούδα “χτύπησε” τα ξημερώματα της Δευτέρας μία σταυλική εγκατάσταση που βρίσκεται στην άκρη του χωριού, προς την περιοχή του γηπέδου του Εμπορίου, και θανάτωσε δύο μικρά γουρουνάκια.
Δυστυχώς, όμως, όπως σημείωσε ο κ. Μπόζιας, χθες τα ξημερώματα (Τρίτης) η αρκούδα “ξαναχτύπησε” και σκότωσε 3 αρνιά, τα οποία φυλάσσονταν από τον ιδιοκτήτη τους σε μία περιφραγμένη αυλή.
Ο πρόεδρος του Εμπορίου υπενθύμισε ότι η εμφάνιση αρκούδας πλησίον του οικισμού, αλλά και των γειτονικών οικισμών της δημοτικής ενότητας Μουρικίου, δεν είναι καινούριο φαινόμενο, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια οι συγχωριανοί του και οι κάτοικοι των διπλανών χωριών βλέπουν αρκούδες να κάνουν βόλτες κοντά στους οικισμούς, όπως πέρσι που κυκλοφορούσε αρκούδα ακόμα και δίπλα στα τελευταία σπίτια του Εμπορίου.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι πέρσι τον Αύγουστο είχε σημειωθεί αντίστοιχο κρούσμα, από αρκούδα που έβλεπαν ο  κάτοικοι του Εμπορίου να περιφέρεται γύρω από το χωριό, η οποία επιτέθηκε σε κοπάδι κτηνοτρόφου που είχε τη στάνη του στην περιοχή Καστανόδασος του Εμπορίου, και αφού κατέβασε το φράχτη της στάνης σκότωσε έναν τράγο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι επισκέψεις αρκούδας δέχονται από καιρό σε καιρό αρκετοί οικισμοί της Εορδαίας που βρίσκονται πλησίον του όρους Ασκίου (Σινιάτσικου) και του Μουρικίου. Κάθε χρόνο άλλωστε διατυπώνονται διαμαρτυρίες από αγρότες της Άρδασσας για επιθέσεις αρκούδας στις καλλιέργειές τους και σε μελίσσια, ενώ αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε πέρσι και σε αγροτική περιοχή κοντά στους Πύργους στη δημοτική ενότητα Βερμίου. Και το δυστύχημα είναι ότι η συνήθης καταγγελία των γεωργοκτηνοτρόφων που πέφτουν θύματα αρκούδας είναι ότι η πολιτεία παρακολουθεί ως θεατής τις ζημίες που υφίστανται.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», ο λόγος που η αρκούδα προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές είναι η  απώλεια και ο κατακερματισμός του βιοτόπου της αρκούδας στη χώρα μας, που προκαλείται πρωτίστως από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων όπως συνέβη με την Εγνατία Οδό, παράνομη υλοτομία, δασικές πυρκαγιές, αλόγιστη διάνοιξη δασικών δρόμων, κατασκευή ανεμογεννητριών και φραγμάτων.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ  EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ http://e-ptolemeos.gr/?p=32463#ixzz2ZJ2whDnH

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου