Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Αλβανοί Σκοπίων: Η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ή «Άνω Μακεδονία» είναι αποδεκτή από εμάς

Ο αρχηγός του κόμματος  DUI, Αλί Αχμέτι, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, εξήγησε γιατί ανέλαβε διπλωματική επίθεση τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σήμερα στη Γερμανία.

«Η κυβέρνηση συνασπισμού κατανοεί ότι πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με την ελληνική πλευρά για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας. Εμείς, οι Αλβανοί έχουμε ενημερώσει προς όλα τα σλαβικά κόμματα για 


εκείνα τα οποία διαφωνούμε.

Δεν συμφωνούμε η χώρα να ονομάζεται «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «Δημοκρατία Μακεδονικού Έθνους» ή να παραμείνει το όνομα ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε ο Αχμέτι.

«Οποιοσδήποτε άλλος συμβιβασμός είναι αποδεκτός για εμάς. Όπως για παράδειγμα: «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» κλπ.

»Επί του παρόντος υπάρχει μία πρόταση από το μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και ως εκ τούτου το DUI είναι εδώ και έχει αναλάβει διπλωματική δραστηριότητα, καθώς θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα και σήμερα να συμβαλλόμενα μέρη να καθίσουν σε κοινό τραπέζι.

Ωστόσο, δεν είμαι αισιόδοξος, ότι λύση θα προκύψει τώρα τον Ιούνιο, προκειμένου να λάβουμε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ», δήλωσε ο Αχμέτι.
Όσο αναφορά το θέμα που δημοσιεύεται τακτικά ότι, δηλαδή, οι Αλβανοί στα Βαλκάνια θα πρέπει να ζούνε σε ένα κοινό κράτος, όπως λ.χ. μια Μεγάλη Αλβανία, ο Αλί Αχμέτι, δήλωσε:

«Η Μεγάλη Αλβανία είναι μια ιδεολογία που γεννήθηκε στα μεγάλα κέντρα της Σερβίας του Μιλόσεβιτς προκειμένου να απορρίψει τις νομικές απαιτήσεις των Αλβανών που ζούσαν τότε στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

»Εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα, για τους Αλβανούς που ζούνε στο νοτιοσλαβικό κράτος, είναι τα δικαιώματα που προβλέπονται από τη Συμφωνία της Οχρίδας, η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία υγιών σχέσεων μεταξύ όλων των εθνικών ομάδων που ζουν στο κράτος μας, δηλαδή: Οι Σλάβοι, οι Αλβανοί, οι Βλάχοι, οι Τούρκοι, οι Ρομά, οι Βόσνιοι, οι Σέρβοι κλπ»

Ο Αλί Αχμέτι, χθες στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται, συναντήθηκε στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον Dr.Hojsgen, έναν από τους στενούς συνεργάτες της εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου