Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

BINTEO - Ένα επιστημονικό ατύχημα που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!

Ένα χρόνο πριν, ερευνητές του UCLA έκαναν μία φανταστική ανακάλυψη. Η ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον χημικό Richard Kaner, επινόησαν μία εξαιρετικά απλή και καινοτόμα διαδικασία για να παράγουν υψηλής ποιότητας φύλλα από....
γραφένιο. Το υλικό, οι δημιουργοί του οποίου βραβεύτηκαν με Νόμπελ το 2010, αποτελεί την ανακάλυψη του 21ου αιώνα.
Οι δημιουργοί του γραφένιου, παρήγαγαν φύλλα γραφένιου με έναν παράδοξο τρόπο. Έπαιρναν σκόνη γραφενίου και την κολλούσαν πάνω σε σελοτέιπ. Αυτό δεν ήταν και τόσο βολικό για την έρευνα, οπότε οι επιστήμονες του UCLA βρήκαν έναν άλλο, εύκολο αλλά καλύτερο τρόπο να κατασκευάσουν φύλλα γραφενίου. Διέλυαν την σκόνη γραφενίου σε ένα διάλειμμα, το τοποθετούσαν πάνω σε πλαστικό (ένα dvd συγκεκριμένα), τοποθετούσαν το DVD σε ένα DVD drive ενός κοινότατου υπολογιστή και η επαφή του με το laser, το στερεοποιούσε και έτσι είχαν στη διάθεσή τους υψηλής ποιότητας φύλλα γραφενίου για να δουλέψουν. Καλό; Έχει και καλύτερο όμως.

Η πραγματική ανακάλυψη από τους επιστήμονες του UCLA, ήρθε κατά τύχη. Ένας εκ των ερευνητών, ο Maher El-Kady, πήρε ένα κομμάτι από το φύλλο γραφενίου που είχαν δημιουργήσει και συνέδεσε σε αυτό ένα λαμπτήρα. Τότε ανακάλυψε κατά τύχη πως είχε στα χέρια του έναεκπληκτικό μέσο αποθήκευσης ενέργειας. Ένα συμπυκνωτή που θα αλλάξει οτιδήποτε γνωρίζουμε για την αποθήκευση ενέργειας.

Φανταστείτε ένα μέλλον στο οποίο οι συσκευές σας δεν θα παίρνουν ενέργεια από μία τοξική μπαταρία που θα πρέπει να φορτίζετε αργά… αλλά θα ακουμπάτε τις συσκευές σας σε ένα τοίχοκαι σε μερικά λεπτά, θα είναι έτοιμες να τις χρησιμοποιήσετε. Φανταστείτε να οδηγάτε επιτέλους έναηλεκτρικό αυτοκίνητο που δεν θα χρειάζεται φόρτιση πολλών ορών μετά τα 100 μίλια.

Φανταστείτε τέλος, ένα μέλλον στο οποίο, τα μέσα αποθήκευσης ενέργειας, δηλαδή οι συμπυκνωτές από γραφένιο, επειδή βασίζονται στον άνθρακα, όταν σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε, θα μπορούν να γίνουν «κοπριά» για να καλλιεργήσετε τα λαχανικά σας. Κι έναν αριθμό από 30 τέτοιους συμπυκνωτές, θα μπορείτε να τους κατασκευάζετε στο DVD drive του υπολογιστή σας….

Οι μπαταρίες είναι ένα είδος τεχνολογίας που έχει κρατήσει πάρα πολύ πίσω τις συσκευές μας. Έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές την ανάγκη για εύκαμπτες μπαταρίες, μικρότερες μπαταρίες και πιο φιλικές για το περιβάλλον μπαταρίες. Το super duper γραφένιο είναι εκείνο που θα μπορέσει σύντομα να αλλάξει τις συσκευές που χρησιμοποιούμε και να υλοποιήσει το όνειρο των wearable computers και όχι μόνο. Δείτε το βίντεο των ερευνητών του UCLA.


oparlapipas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου