Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στα χωράφια και ένταξη στο νυχτερινό τιμολόγιο για μείωση του ενεργειακού κόστους σκέφτεται το ΥπΑΑΤ (1/2/2013 09:35)

Εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στα χωράφια και ένταξη στο νυχτερινό τιμολόγιο για μείωση του ενεργειακού κόστους σκέφτεται το ΥπΑΑΤ Το ΥπΑΑΤ μελετά να δώσει στους αγρότες τη δυνατότητα να έχουν μικρά φωτοβολταϊκά σε κάθε χωράφι, όπως αυτά που είναι στις στέγες των σπιτιών, ώστε να μπορούνε, με τα έσοδα που θα εισπράττουν από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, μέσω φωτοβολταϊκών, να αποπληρώνουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, δήλωσε τα εξής:
«Υπάρχει πρόβλημα με το κόστος παραγωγής και κυρίως το ενεργειακό κόστος. Το πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω ότι ανατρέπουμε τα δημοσιονομικά δεδομένα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι παράλληλα πρέπει να δούμε «έξυπνες λύσεις» για να αντιμετωπίσουμε θέματα, τα οποία δεν έχουν κόστος. Πρόσφατα με επισκέφτηκε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ Φαρσάλων και μου κατέθεσε μια πρόταση, την οποία τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και την εισηγήθηκα στον αρμόδιο Υφυπουργό Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος, τον κ. Παπαγεωργίου. Η πρόταση λέει το εξής: «αφού έχει αυξηθεί το αγροτικό ρεύμα, γιατί να μην δώσουμε στους αγρότες τη δυνατότητα να έχουν μικρά φωτοβολταϊκά σε μια έκταση 100-150 τ.μ σε κάθε χωράφι, όπως αυτά που έχουμε στις στέγες των σπιτιών μας, έτσι ώστε να μπορούνε με τα έσοδα που θα εισπράττουν από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, μέσω φωτοβολταϊκών, να αποπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό τις οφειλές τους στη ΔΕΗ».
Στο μεταξύ στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, ο διοικητής της ΔΕΗ μίλησε για τις ενέργειες που γίνονται για αντικατάσταση του αγροτικού τιμολογίου. «Σε συνεργασία με το υπουργείο εξετάζουμε το ενδεχόμενο οι αγρότες να ενταχθούν στο νυχτερινό τιμολόγιο με προσαρμοσμένο το ωράριο για το πότισμα», τόνισε ο κ. Αρθούρος Ζερβός.

agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου