Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Σκόπια- Mάθιου Νίμιτς: ‘Βλέπω λύση’

 Αυξημένο και σοβαρό ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας

Ιανουάριος 11, 2013.

 Ο μεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς, στο θέμα του ονόματος μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, μετά από συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο χωρών, θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μια λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί, αφού, όπως πιστεύει, έχει λάβει πολλές δημιουργικές αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές.

Ερωτηθείς εάν μετά από τόσο χρόνια ως μεσολαβητής στη διαφωνία του ονόματος μεταξύ της FYROM και της Ελλάδας, ο κ. Μάθιου Νίμιτς, βλέπει μια πιθανή λύση, απάντησε μονολεκτικά: ‘Ναι».

«Από εδώ μπορώ να πω, ότι από τη συνάντηση, έχω πολύ ισχυρή πεποίθηση, ότι η επίλυση του ζητήματος αυτού, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και επίσης πήρα την ενθάρρυνση για τις προσπάθειές μου. Μιλήσαμε για διαφορετικές δυνατότητες. 

Μπήκαν στο τραπέζι ιδέες για τις οποίες υπήρξαν αντιδράσεις. Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα πρέπει να επιτευχθεί. Στα Σκόπια και την Αθήνα υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον και μια σοβαρή προσέγγιση για την εξεύρεση λύσης. Και αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Νίμιτς μετά τη συνάντησή του  με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι και ο διαπραγματευτής Ζόραν Γιολέβσκι.

Ο Νίμιτς δήλωσε ενθαρρυμένος από τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για να βρεθεί μία λύση.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα, για το οποίο χρειάζεται πολλή προσπάθεια και  υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στις οποίες πρέπει να δοθούν λύσεις. Ωστόσο, είμαι πολύ ενθαρρυμένος από τις συναντήσεις μας στη Νέα Υόρκη και επιταχύνοντας τις προσπάθειες προέβην σε περαιτέρω ενέργειες πάνω στις ιδέες που άκουσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, οι οποίες ήταν εποικοδομητικές και καλά αιτιολογημένες», δήλωσε ο Νίμιτς.

Ερωτηθείς αν πιστεύει στην επιτυχία κάποιας προόδου, ο κ. Νίμιτς είπε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μία διατύπωση που να είναι αποδεκτή για τη χώρα αυτή, ώστε να ικανοποιεί την κυβέρνηση και το λαό, «να βρεθεί μια ορατή λύση, για την οποία θα υπάρξει  και η έγκριση (συναίνεση) των Αθηνών».

«Πρόοδος σημαίνει ότι πλησιάζουμε σε αυτή τη δέσμευση, μιλώντας στην ίδια πλευρά, μιλάμε, δηλαδή,  για τις δυνατότητες του τι είναι και τι δεν είναι εφικτό. Να βρούμε μία λύση προς το συμφέρον της κάθε χώρας, που να ικανοποιεί τα εθνικά συμφέροντα σε αυτό το θέμα», είπε ο Νίμιτς.

Πρόοδος είναι αν η μία πλευρά κατανοήσει καλύτερα τις ανησυχίες της άλλης πλευράς και ως εκ τούτου, να βρεθεί μία λύση που να είναι αποδεκτή από την άλλη πλευρά.
«Υπάρχει μία προθυμία να ακουστεί και η άλλη πλευρά, καθώς και η προθυμία να εξετασθούν οι ιδέες που έχω και να μου πουν αν πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση,  και αυτό είναι πολύ πιθανό», δήλωσε ο Νίμιτς.

Αλλά, δε προέβη σε εξηγήσεις  για τις συγκεκριμένες ιδέες που τέθηκαν, ωστόσο, τόνισε ότι αυτές θα μελετηθούν από δύο πλευρές.

«Σε αυτήν τη διαδικασία έχουμε προτάσεις από το 1994. Ρωτάτε αν υπάρχουν νέες ιδέες, πιθανόν να μην είναι νέες, αλλά έχουμε διαφορετικές καταστάσεις, διαφορετικά πλαίσια. Νομίζω ότι πάντα πρέπει να δείχνουμε δημιουργικότητα που θα καταλήξει σε ένα  θετικό συμπέρασμα», δήλωσε ο Νίμιτς.

--
Makfax
echedoros-a.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ TOΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ BLOGS KAI SITES!!!

    http://greek-observatory.blogspot.com/2013/01/smyrnaiosnet-to-blogs-kai-sites.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή