Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Τέλος το χαράτσι ~ Έρχεται ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα

Πόσα θα πληρώνουμε με την καινούργια κλίμακα - Αφορολόγητη ατομική περιουσία ως 100.000 ευρώ - Θα υπολογίζονται όμως και τα αγροτεμάχια.

Έναν ενιαίο φόρο ακινήτων θα πληρώνουν ετησίως από το 2013 όλοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών και για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών.


Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, περιμένει το «πράσινο φως» από την τρόικα για να τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, αναφέρεται επίσης πως ο φορολογικός συντελεστής έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση στο 0,1% για συνολική αντικειμενική αξία από 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ (100 ευρώ φόρος) και ανεβαίνει κλιμακωτά μέχρι το 1% για ακίνητη περιουσία άνω των 2.100.001 ευρώ (φόρος 10.000 ευρώ).

Με την εφαρμογή του αφορολογήτου ορίου 100.000 ευρώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που έχουν μόνο μία κατοικία δεν θα επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει με το χαράτσι της ΔΕΗ.


Σιωμόπουλος Ντίνος


     
Πέντε ανατροπές
Συγχωνεύονται ΦΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ, φόρος και στα αγροτεμάχια

•Η κλιμάκωση του ενιαίου φόρου θα είναι τέτοια, ώστε το εισπρακτικό αποτέλεσμα να είναι ισοδύναμο του ΦΑΠ και του ΕΕΤΗΔΕ


Το νέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 περιλαμβάνει:

1. Κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του ειδικού τέλους στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) και συγχώνευσή τους σε έναν ενιαίο φόρο. Ο φόρος θα έχει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο μόνο για την πρώτη κατοικία (100.000 ευρώ αντικειμενική αξία) και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το συνολικό ύψος της περιουσίας. Η κλιμάκωση και οι συντελεστές θα είναι τέτοιοι ώστε να έχουν τουλάχιστον ισοδύναμο εισπρακτικό αποτέλεσμα με αυτούς που καταργούνται, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να φέρνει στο δημόσιο ταμείο το λιγότερο 3 δισ. ευρώ.

Ελάφρυνση θα έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες με κύρια κατοικία μικρής επιφάνειας και σε περιοχή με χαμηλή αντικειμενική αξία καθώς θα εμπίπτουν στο αφορολόγητο όριο.


2. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και σε ακίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, όπως τα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις. Το σενάριο προβλέπει ότι θα υπαχθούν ακόμη και τα αγροτεμάχια και οι εκτάσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα. Απαλλαγή θα έχουν μόνο οι εκτάσεις που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το μέτρο της επιβολής φόρου και στα εκτός σχεδίου συμβάλλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Ο φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων χωρίς να εξετάζεται αν ιδιοχρησιμοποιούνται, είναι ηλεκτροδοτούμενα ή αποφέρουν εισόδημα στον κάτοχό τους.


3. Θα μειωθούν δραστικά οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.) με στόχο την τόνωση της οικοδομής. Το βασικό σενάριο να προβλέπει τους συντελεστές να διαμορφώνονται στο 3%-4% από 8%-10% που είναι σήμερα ανάλογα με την αξία του ακινήτου, ενώ υπάρχουν και προτάσεις για μεγαλύτερη μείωση του φόρου στο 1%-2%. Στο αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας δεν εξετάζονται αναπροσαρμογές, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της φορολογίας για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων υψηλής αξίας.


4. Προωθείται μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε κάτω από 20% από 23% που είναι σήμερα, στις αγορές νεόδμητων κατοικιών, αλλά για την υλοποίηση του μέτρου απαιτείται η έγκριση της Ε.Ε.


5. Θα καταργηθούν τα ισχύοντα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, καθώς με την κατάρτιση του νέου περιουσιολογίου και το νέο καθεστώς φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η Εφορία θα έχει πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και θα υπολογίζει με απλές και συνοπτικές διαδικασίες τη φοροδοτική ικανότητά του.

Πάντως, κλειδί στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας είναι οι αντικειμενικές αξίες που σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα εξομοιωθούν με τις αγοραίες τιμές και θα αναπροσαρμόζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να ακολουθούν τις εξελίξεις στην κτηματαγορά
 
krasodad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου