Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Αντλίες θερμότητας: Η πιο φθηνή θέρμανση άλλα… υψηλό αρχικό κόστος

Το μέλλον είναι στις αντλίες θερμότητος αλλά ο περισσότερος κόσμος θα αργήσει να τις ανακαλύψει.

Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι υψηλό και θα τρόμαζε τον καθένα, αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων που επιτυγχάνεται με τα συστήματα αυτά –της τάξεως του 60% και άνω- θα υποχρεώσουν ίσως πολλούς να διερευνήσουν συντόμως την συγκεκριμένη αγορά.

Οι αντλία θερμότητας είναι συσκευή που χρησιμοποιείται για την θέρμανση αλλά και για τον δροσισμό των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων. Είναι περισσότερο αποδοτική από κάθε άλλο σύστημα θέρμανσης (φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο, ξύλο, pellet, ηλεκτρικό) επιτυγχάνοντας οικονομία έως και 70% σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης.

Ο λόγος που η θέρμανση με χρήση αντλιών θερμότητας είναι σημαντικά οικονομικότερος από τη συμβατική θέρμανση με καύση οφείλεται στην άντληση θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον.

Τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Η διαφορά ενός συστήματος τύπου αντλίας θερμότητας, είτε χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία του αέρα (αντλία αέρα/νερού) είτε τους εδάφους (γεωθερμική αντλία) για να μεταφέρει τη θερμότητα,  είναι πως λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά και εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια.

Πληρώνετε μόνο ένα μικρό ποσό ρεύματος, αλλά πρόκειται για μία επένδυση που αποδίδει. Από μόλις μια 1 kW ηλεκτρισμού το σύστημα παράγει 3 έως 5 kW θερμότητας.

Για παράδειγμα, με τι σημερινές τιμές ρεύματος, το κόστος θέρμανσης ανά kWh με μια θερμαντικό σώμα που λειτουργεί με αντλία Αέρα/Νερού υπολογίζεται στα 0,05 ευρώ και συνολικά το χρόνο στα 1.254,4 ευρώ. Αν πρόκειται για  ενδοδαπέδιο σύστημα, οι τιμές πέφτουν στα 0,04 ευρώ ανά kWh και 900 ευρώ ετησίως.

Με το νυχτερινό τιμολόγιο μάλιστα, τα θερμαντικά σώματα «καίνε» 0,032 ευρώ ανά KWH και μόλις 720 ευρώ το χρόνο, ενώ το ενδοδαπέδιο σύστημα 0,027 ευρώ/kwh και 600 το χρόνο.

Έτσι με τη χρήση γεωθερμίας, μια αντλία θερμότητας μπορεί να χρεώνει 0,035 ευρώ ανά Kwh (οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ) ή 784 ευρώ το χρόνο, ενώ με νυχτερινό ρεύμα η χρέωση πέφτει στα 0,016 ευρώ ανά kWh και μόλις 360 ευρώ το χρόνο.

1 σχόλιο: