Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

«Ασφαλισμένοι - ανασφάλιστοι» με την αύξηση των χρόνων και τη βασική σύνταξη

Κατηγορία «ασφαλισμένων – ανασφάλιστων» περιλαμβάνει σενάριο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο για να υπάρχει θεμελίωση...
του δικαιώματος βασικής σύνταξης θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει 20 χρόνια ασφάλισης από 15 που είναι το ισχύον όριο.

Το σενάριο αυτό φέρεται να έρχεται να αντικαταστήσει, το άλλο σενάριο που θέλει την αύξηση κατά ενός έτος από τα 65 στα 66 το όριο ηλικίας για την σύνταξη που θα ισχύει για όλους από το 2015 και μετά.

Όμως σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμούν οι ειδικοί στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης δημιουργείται μια νέα κατηγορία ασφαλισμένων, δηλαδή των «ασφαλισμένων –ανασφάλιστων». Και συγκεκριμένα θεωρούν ότι και με το ισχύον σύστημα της 15ετίας υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που έχουν εργαστεί, έχουν πληρώσει και δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Κι αυτό γιατί στο ασφαλιστικό σύστημα δεν υπάρχει αναλογική χορήγηση σύνταξης.

(Δηλαδή αναλογία σύνταξης μετά το όριο των 65 ετών σε αναλογία των εισφορών προς το ή τα ασφαλιστικά ταμεία)

Αυτό σημαίνει ότι με ενδεχόμενη αύξηση των χρόνων για τη βασική σύνταξης θα δημιουργηθεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών που δεν θα μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα βασικής σύνταξης .
Έτσι μπορεί να αυξηθεί και ο αριθμός των ανασφάλιστων, δηλαδή αποφυγή δηλωμένης εργασίας για όσους δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν το πλαφόν και ενδεχομένως θα μπορούν να καλύψουν ίσως κάποια σύνταξη από τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, αφού στην ουσία θα καλούνται να συνεισφέρουν σε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από το οποίο δεν προσδοκούν κάποιο συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
 
asfalisinet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου