Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ερευνητές βάζουν φρένο στον εθισμό της ηρωίνης

Μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Κολοράντο και της Αδελαΐδας υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τον εθισμό σε οπιώδη ναρκωτικά σαν την ηρωίνη. Οι επιστήμονες κατάφεραν συν τοις άλλοις να το μπλοκάρουν, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσαν την αναλγητική δράση των ναρκωτικών στον άνθρωπο.

Στη θεωρία το επίτευγμα αυτό ανάβει το πράσινο φως για την ανάπτυξη μη-εθιστικών αναλγητικών φαρμάκων και παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα σε εθισμένους χρήστες απεξαρτοποιηθούν από την ηρωίνη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Dr. Mark Hutchinson, «οι μελέτες μας απέδειξαν ότι μπορούμε να σταματήσουμε τον εθισμό μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου, χωρίς να επηρεάσουμε τα εγκεφαλικά νεύρα. Αμφότερα το κεντρικό νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα παίζουν σημαντικότατο ρόλο για την έναρξη του εθισμού, όμως, οι μελέτες έδειξαν ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αποκόψουμε την "απάντηση" του ανοσοποιητικού συστήματος στην "έκκληση" του εγκεφάλου για οπιώδη ναρκωτικά».

Σύμφωνα με το techgear, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον υποδοχέα TLR4 του ανοσοποιητικού συστήματος (υπεύθυνος για την ενίσχυση του αισθήματος εθισμού για τα οπιώδη ναρκωτικά) και τον μπλόκαραν στήνοντας ένα «φράγμα» με την ουσία ναλοξόνη, η οποία σταματά την παραγωγή της ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο (υπεύθυνη για την προσωρινή ευφορία που προσφέρουν τα ναρκωτικά) και κόβει τον εθισμό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

http://www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου