Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Πλησιάζει η «καταιγίδα» για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών

Κρίσιμη εβδομάδα για τον τομέα των φωτοβολταϊκών ξεκινάει σήμερα, καθώς προς το τέλος της αναμένονται οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις αλλαγές που θα υιοθετήσει.
Σήμερα, σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποίησε ο κ. Παπαγεωργίου την προηγούμενη εβδομάδα με φορείς των ΑΠΕ, έχει προγραμματιστεί συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τον ΣΕΦ και τον ΠΑΣΥΦ παρουσία της ΡΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαγεωργίου δεν θα ανοίξει τα «χαρτιά» του, αλλά θα ενημερώσει τους φορείς ότι «όλα είναι πάνω στο τραπέζι». Παρόλα αυτά, οι αποφάσεις (τουλάχιστον στον πυρήνα τους) φαίνεται ότι έχουν ληφθεί και μάλιστα έχει προς τούτο ενημερωθεί το πρωθυπουργικό γραφείο.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι αλλαγές που θα επέλθουν στον κλάδο των φωτοβολταϊκών θα είναι «καταιγιστικές». Συγκεκριμένα:
  • Θα υπάρξει δραματική μείωση στις ταρίφες των νέων συμβολαίων. Γίνεται λόγος για άμεση μείωση πάνω από 35%.
  • Θα υπάρξει «βαριά» παρέμβαση στα οικονομικά των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών. Θα έχει τη μορφή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν, που θα κατευθυνθεί στο ΛΑΓΗΕ για να μειώσει το έλλειμμά του. Γίνεται λόγος για εισφορά 20% επί του τζίρου. Στην πραγματικότητα θα υπάρξει ένα έμμεσο κούρεμα των ποσών που οφείλει ο ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς «πράσινου» ρεύματος. Το αν αυτή η «έκτακτη» εισφορά θα είναι πράγματι έκτακτη ή εάν θα έχει χαρακτήρα μόνιμης επιβάρυνσης, είναι ένα θέμα που θα παραμείνει σε αβεβαιότητα.
  • Θα υπάρξει «βαριά» επίσης φορολογία των οικιακών φωτοβολταϊκών που από εδώ και στο εξής θα καλούνται να πληρώνουν για τα έσοδα που έχουν.
  • Θα μειωθεί θεαματικά το χρονικό περιθώριο των 18 μηνών που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές, προκειμένου να υλοποιήσουν την επένδυσή τους μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ. Το περιθώριο θα γίνει 9 μήνες, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, δηλαδή για σταδιακή μείωση, για εκείνους που ήδη έχουν υπογράψει σύμβαση και έχει αρχίσει να μετράει το 18μηνό τους.
  • Εξετάζεται τέλος, χωρίς να έχει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί, ακόμα και η αναστολή υπογραφής νέων συμβάσεων.
Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν, κατά πάσα πιθανότητα, από την 1ηΑυγούστου.
Πέραν των μέτρων που αφορούν τα φωτοβολταϊκά, δεν φαίνεται να υπάρχει προς ώρας θέμα για τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ. Ωστόσο θα υπάρξει ταυτόχρονα περιορισμένη αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ (σε μονοψήφια ποσοστά), ενώ θα επιταχυνθεί η δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τα στοιχεία του ρεπορτάζ του energypress δεν μπορούν φυσικά να θεωρηθούν τελικά, καθώς η πίεση από τους φορείς του κλάδου των φωτοβολταϊκών είναι ήδη ισχυρή και δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το να υπάρξουν αλλαγές. Παρόλα αυτά, η κατεύθυνση έχει δοθεί και ο χρόνος μέχρι την ανακοίνωση των αποφάσεων είναι λίγος.

 kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου