Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Πρόγνωση στην εξέλιξη καρκίνου

 Με μια νέα μέθοδο ανάλυσης των κυττάρων των όγκων, ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο μπορούν να προβλέψουν την εξέλιξη της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (ΧΛΛ).

Η μέθοδος αυτή ξεχωρίζει τα χαρακτηριστικά της λευχαιμίας που υποδεικνύουν αν η ασθένεια θα είναι επιθετική ή αν θα έχει αργή εξέλιξη, παράγοντα που έχει τεράστια σημασία για τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής.

 Η εξέλιξη του συγκεκριμένου τύπου λευχαιμίας μπορεί να διαφέρει αρκετά ανά περίπτωση, καθώς εξαρτάται από το ποσοστό και την επίδραση της συγκέντρωσης μονοκλωνικών Β-κυττάρων στο αίμα, τον μυελό των οστών και τον λεμφοειδή ιστό.

Μάλιστα, κάποιοι ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ακόμη και για χρόνια, και άρα δεν χρειάζονται θεραπεία, ενώ σε άλλους η ασθένεια είναι αρκετά επιθετική και απαιτεί την έναρξη της θεραπείας αμέσως μετά τη διάγνωση.

 Οι επιστήμονες μελέτησαν χιλιάδες γονίδια και ιδιαιτέρως εκείνα που συνδέονται με συγκεκριμένες πρωτεΐνες, σε μια ομάδα 130 ασθενών με ΧΛΛ, η οποία είχε διαφορετική εξέλιξη. Σύμφωνα με την έκθεσή τους, εντόπισαν 38 διαφορετικά μικρότερα δίκτυα πρόγνωσης των πρωτεϊνών και γονιδίων που αλληλεπιδρούν, τα οποία τη στιγμή της λήψης δείγματος δείχνουν πόσο επιθετική είναι η ασθένεια και προβλέπουν πότε ο ασθενής θα χρειαστεί θεραπεία.

 Οπως εξηγεί ο δρ Τόμας Τζ. Κιπς, ένας από τους βασικούς συντάκτες της έκθεσης, οι δείκτες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παρατήρηση της εξέλιξης της νόσου δεν θεωρούνται ιδιαιτέρως ακριβείς, κυρίως όταν η διάγνωση έχει γίνει πριν από αρκετά χρόνια. Αντίθετα, τα μικρότερα δίκτυα που ανακαλύφθηκαν είναι πολύ πιο αξιόπιστα, επειδή δεν βασίζονται στην έκφραση μεμονωμένων γονιδίων και πρωτεϊνών, αλλά στο πόσο δυναμικά αλληλεπιδρούν και αλλάζουν σε βάθος χρόνου, επηρεάζοντας φυσικά την πορεία της λευχαιμίας και τα συμπτώματα των ασθενών.

 Η έρευνα δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «Blood» και, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματά της επιβεβαιώθηκαν σε μικρότερες ομάδες ασθενών σε Ιταλία και Γερμανία.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

http://1greek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου