Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

15 δισ. ευρώ μάς κοστίζει η ελληνική γραφειοκρατία!!!

ΜΙΑ από τις μεγαλύτερες πληγές μας, ίσως η καθοριστική που μας οδήγησε στο σημερινό κατάντημα, είναι η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ στο Δημόσιο! Ισως η μοναδική στον κόσμο!..
Σύμφωνα, λοιπόν, με επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, η ελληνική γραφειοκρατία κοστίζει στους Ελληνες φορολογουμένους 15 δισεκατομμύρια ευρώ!!!


Το φαντάζεσθε; Δεκαπέντε δισ. χωρίς λόγο. Και με αφάνταστη ταλαιπωρία των πολιτών!..
***
ΤΟ γενικότερο πρόβλημα το είχαμε ως πρώτο –πρωτοσέλιδο θέμα στο φύλλο του Σαββάτου. Με την επισήμανση ότι τα τελευταία 24 χρόνια εκδόθηκαν (κρατηθείτε) 145.000 νόμοι!!!
Αποτέλεσμα αυτής της απέραντης πολυνομίας είναι η γιγάντωση της γραφειοκρατίας. (Για άδεια μοτοποδηλάτου σάς ζητούν πέντε δικαιολογητικά! Αν θέλετε να ανοίξετε Ινστιτούτο Αισθητικής... 16 δικαιολογητικά, για την άδεια τροχόσπιτου... 24 δικαιολογητικά κ.λπ. κ.λπ.).

***

ΜΕ τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ελάφρυναν κάπως την ελληνική γραφειοκρατική διαδικασία. Αλλά δεν πέρασαν δυο – τρία χρόνια και τα υποβαθμίζουν τραγικά και αυτά!..
Ενα άλλο παράδειγμα ελληνικής γραφειοκρατίας είναι, λόγου χάρη, η απαίτηση πιστοποιητικού γέννησης. Που μπορείς να χάσεις ένα μεροκάματο για να το πάρεις από την Κοινότητα ή την πόλη σου.
...Ενώ η αστυνομική σου ταυτότητα έχει ξεκάθαρα και την ημερομηνία και την πόλη γέννησής σου!..
***
ΤΟ έχω ξαναγράψει κι αυτό, αλλά σας το υπενθυμίζω...
Οι Ελληνες εφοπλιστές (πρώτοι στον κόσμο σε αριθμό πλοίων) σε μια κρίση φιλότιμου αποφάσισαν να επαναφέρουν σε όλα τα πλοία τους την ελληνική σημαία.
Ελα όμως που προσέκρουσαν και αυτοί στη βλακώδη γραφειοκρατία…



«...Δυο μήνες παιδευόμαστε να σηκώσουμε τη σημαία μας και μας έχουν τρελάνει στο χαρτομάνι, στα δικαιολογητικά, στις διαδικασίες!.. Αλλά όταν θέλουμε να βάλουμε στα καράβια μας τη σημαία της Μάλτας λ.χ., αρκεί... μισή ώρα»!!! μας έλεγαν.
***
ΕΚΤΟΣ της πολυνομίας η νοσηρότητα αυτή οφείλεται και στους αμέτρητους δημοσίους υπαλλήλους!.. (Πέντε φορές περισσότερους απ’ όσους απαιτούνται σε ένα κράτος 11 εκατομμυρίων κατοίκων!).

...Αλλά καμιά κυβέρνηση, κανένας πολιτικός δεν αντελήφθη ποτέ το πρόβλημα της γραφειοκρατίας! Και ουδέποτε έγινε κάποια κίνηση αντιμετώπισής του...








 δημητρης ριζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου