Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τι κρύβει το σενάριο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ

Σε κατάργηση όλων των υφιστάμενων συντελεστών ΦΠΑ, με ταυτόχρονη καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή που θα κυμαίνεται από 15% έως 17% προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Η πρόταση αυτή έχει ήδη κατατεθεί στην τρόικα μαζί με όλα τα εναλλακτικά σενάρια, αλλά η απάντηση των δανειστών της χώρας είναι ότι, για να προχωρήσει, πρέπει να βρεθούν άλλα, ισοδύναμα εισπρακτικά μέτρα. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρχει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που θα είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους.

Στην περίπτωση κατά την οποία εφαρμοστεί ένας ενιαίος συντελεστής, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει δραματική αύξηση τιμών σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά και οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες, που έως τώρα υπάγονταν στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). Ανοδικά όμως θα κινηθούν και τα προϊόντα που βρίσκονται στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ (13%), όπως είναι το φυσικό μεταλλικό νερό και τα τρόφιμα. Επίσης, ενδεχόμενη κατάργηση και του μειωμένου κατά 30% συντελεστή, που ισχύει για τις ακριτικές περιοχές της χώρας, θα οδηγήσει σε μαζικές αυξήσεις στις τιμές των περισσότερων προϊόντων εκεί.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα είναι πολλαπλά τα οφέλη από την κατάργηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23%, τόσο σε πρακτικό όσο και κυρίως σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών των προϊόντων και έτσι θα δοθεί ώθηση στην κατανάλωση.

Με την έγκριση της τρόικας όμως να βρίσκεται ακόμα στον αέρα, τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι τα εξής:

  • Μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 20% και του μεσαίου συντελεστή από 13% σε 11%. Ταυτόχρονα, το σχέδιο Β περιλαμβάνει διατήρηση τόσο του χαμηλού συντελεστή 6,5% όσο και της έκπτωσης κατά 30% στη φορολόγηση στις ακριτικές περιοχές της χώρας.
  • Μεγαλύτερη μείωση του υψηλού συντελεστή στο 19% και του μεσαίου συντελεστή στο 9%, που θα συνοδεύεται με κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τις ακριτικές περιοχές.

Στην περίπτωση πάντως που παραμείνει αμετάβλητος ο συντελεστής για τα νησιά του Αιγαίου, η ηγεσία της οδού Νίκης σχεδιάζει κι εκεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, ώστε να μην είναι ίδια η φορολογική αντιμετώπιση των κατοίκων της Σάμου και της Ικαρίας με εκείνους της Ρόδου και της Μυκόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου