Γράφει ο Χρίστος Κατσίνας στο e-eordaia.org
ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ; ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΧΑΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑΓια μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκαν εκείνοι που έλεγαν ότι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας με όλο το επιτελείο των τεχνοκρατών που πληρώθηκε όπως είναι γνωστό αδρά, ήταν..
να υποβαθμίσει την δωρεάν παροχή υγείας συνολικά στην Ελλάδα. Αντίθετα από αυτό που ευαγγελίζονταν όλοι οι παρατρεχάμενοι του υπουργείου, διορισμένοι σε διάφορες διοικητικές θέσεις, στις διάφορες συσκέψεις που συμμετείχαν, ότι μέλημά τους ήταν και είναι η βελτίωση των συνθηκών παροχής υγείας, αυτό που προσπαθούσαν ήταν να ρίξουν στάχτη στα μάτια. . Είναι γνωστό όμως ότι μέχρι σήμερα όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα σε διάφορες συσκέψεις αλλά και φορείς από μόνοι τους αναδείκνυαν την ανάγκη βελτίωσης της παροχής υγείας με τον συντονισμό όλων των Νοσοκομείων της Δυτ. Μακεδονίας και την δημιουργία νέων κλινικών από ειδικότητες που δεν υπάρχουν και είναι πλέον είναι απαραίτητες. Αυτό θα έδινε την δυνατότητα στην επιτόπου αντιμετώπιση των περιστατικών και δεν θα χρειαζόταν πλέον ο κάτοικος της Δυτ. Μακεδονίας να μετακινηθεί στην Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα.
Όλα αυτά όμως αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες γιατί άλλες οι βουλές του Λοβέρδου. Το πρόβλημα θα λυθεί σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας μέσα από την μείωση των συνολικών κρεβατιών των Νοσοκομείων, μέσα από την κατάργηση κλινικών και μέσα από την μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτά.
Ας δούμε όμως τους αριθμούς που λένε πολλά από μόνοι τους.
Στην Δυτ. Μακεδονία και στα πέντε Νοσοκομεία (Γρεβενών, Καστοριάς Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Φλώρινας) υπήρχαν οργανικές κλίνες συνολικά 824 τον αριθμό και από αυτές ήταν αναπτυγμένες οι 706. Έρχεται τώρα το υπουργείο με τις προτάσεις του και μειώνει τις κλίνες προτείνοντας ο αριθμός αυτών να γίνει 568, δηλ. να μειωθούν οι κλίνες κατά 256 δηλ. μείωση σε ποσοστό 31%.
Αναλυτικότερα φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
Οι γιατροί ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι σε αυτά τα Νοσοκομεία, αναφέρομαι στις οργανικές θέσεις και όχι στους υπηρετούντες αφού είναι γνωστό ότι τα Νοσοκομεία αυτά είναι υποστελεχωμένα και προβληματικά στην λειτουργία τους γιατί δεν υπήρχε προσέλευση γιατρών. Έρχεται τώρα το υπουργείο και τους μειώνει ακόμη παραπάνω και από 356 θέσεις γιατρών προτείνει οι θέσεις ειδικών και ειδικευόμενων να γίνουν 348 να μειωθούν δηλ. κατά 8. Να πως βελτιώνουμε το σύστημα υγείας στην Δυτική Μακεδονία.
Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικότερα και κατά Νοσοκομείο:
Νοσοκομείο Φλώρινας: Συνένωση της Παιδιατρικής κλινικής με την Παθολογική και της Μαιευτικής και Οφθαλμολογικής κλινικής με την Χειρουργική.
Νοσοκομείο Καστοριάς: Συνένωση Παιδιατρικής κλινικής με Παθολογική και Μαιευτικής με Χειρουργική και κατάργηση Ουρολογικής , ΩΡΛ και Οφθαλμολογικής κλινικής
Νοσοκομείο Γρεβενών: Συνένωση της Παιδιατρικής κλινικής με την Παθολογική και της Μαιευτικής με την Χειρουργική .
Σε όλα τα παραπάνω Νοσοκομεία βέβαια γίνεται μείωση κλινών και στους δύο τομείς στο σύνολό τους Παθολογικό και Χειρουργικό.
Βέβαια δεν μας εξηγεί κάποιος από τους σοφούς πως θα γίνεται η εφημεριακή κάλυψη για τα παιδιατρικά και μαιευτικά ή οφθαλμολογικά περιστατικά……….
Νοσοκομείο Κοζάνης: Στο σύνολό του δεν έχει σημαντικές αλλαγές πέρα από ότι χάνει την έδρα της Διοίκησης που θα είναι στην Πτολεμαίδα σαν ενιαία Διοίκηση. Βέβαια αναβαθμίζεται η ουρολογική και η ΩΡΛ κλινική αφού αυτές καταργούνται στο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας και μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Κοζάνης .
Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας: είναι το μεγαλύτερο της περιφέρειας που δέχεται όμως την μεγαλύτερη υποβάθμιση σε αριθμό κλινών και κλινικών.. Συνενώνονται η Νεφρολογική κλινική και η Πνευμονολογική με την Παθολογική κλινική και καταργούνται η ΩΡΛ κλινική και η Ουρολογική κλινική. Και το παράδοξο είναι εδώ: σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου το Νοσοκομείο ΠτολεμαΊδας με μικρό σχετικά αριθμό γιατρών και τις περισσότερες κλίνες έχει τα καλύτερα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά αριθμό νοσηλευθέντων , μέσο χρόνο νοσηλείας , χειρουργείων και εξετάσεων ανά κλινική. Και όμως αντί να το επιβραβεύσουμε το υποβαθμίζουμε ακόμη παραπάνω. Αυτό και μόνο δείχνει ότι όλα αυτά που λένε για εξοικονόμηση πόρων είναι φούμαρα.
Βέβαια κάποιοι θα νομίζουν ότι όλα αυτά γράφονται γιατί αφορούν άμεσα εργαζόμενους στα Νοσοκομεία που αγωνιούν για το μέλλον τους.
Θεωρώ ότι αφορούν όλους τους κατοίκους της Δυτ. Μακεδονίας που θα κινδυνεύουν πέρα από την οικονομική ανέχεια που περιμένει μόλους μας και επιδεινώνεται μέρα με την μέρα σε λίγο καιρό να μην βρίσκουν λύση σε προβλήματα υγείας που θα αντιμετωπίζουν ακόμη και στα μικρότερα γιατί όπως φαίνεται τα νοσοκομεία θα είναι τόσο υποβαθμισμένα που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα υπάρχουν. Αφήστε που όλα όσα λεγόντουσαν για ανανέωση και εκσυγχρονισμό θα είναι πια ένα άπιαστο όνειρο. Και όλα αυτά που λέγαμε για αυτάρκεια στην αντιμετώπιση όλων των περιστατικών από τα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας θα χαθεί ακόμη και σαν όνειρο. Δεν έχω να ελπίζω τίποτε και από κανέναν πλέον , ειδικά από τους σε άλλες φορές λαλίστατους κκ. Βουλευτές μας που πλέον έχουν χαθεί στην δίνη του μνημονίου και των …….υπουργείων. Μόνο αν συνειδητοποιήσουμε την σοβαρότητα των προβλημάτων και αντιδράσουμε συντονισμένα , τότε μόνο μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα.
Του Χρήστου Κατσίνα
Διευθυντή ΕΣΥ
Αντιπρόεδρου ΕΙΝΔΥΜ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου