Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα δηλώνουν οι συνδικαλιστές του «Σπάρτακου» οι οποίοι απειλούν με απεργίες διαρκείας στα ορυχεία σε περίπτωση που συνεχιστούν οι άνισες, όπως τις χαρακτηρίζουν, μειώσεις στους μισθούς τους.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους «Βόρειους» συνδικαλιστές της ΔΕΗ (ορυχεία και σταθμοί παραγωγής) ήταν τα εκκαθαριστικά του Νοεμβρίου που έλαβαν χθες στα χέρια τους και στα οποία αναγράφονταν μείωση του μισθού τους κατά 27%. Την ίδια ώρα, η μείωση στους μισθούς των διοικητικών υπαλλήλων της ΔΕΗ κυμαινόταν στο 8%.
«Ο τρόπος με τον οποίο η ΔΕΗ προχώρησε σε μείωση μισθών είναι απολύτως απαράδεκτος και ξεκάθαρα άδικος», δήλωσε στο «Energypress», ο πρόεδρος του Σπάρτακου Γιώργος Αδαμίδης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι προχώρησαν χθες σε δίωρη στάση εργασίας στα ορυχεία, ενώ προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η αδικία. Μετά από τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, η διοίκηση της εταιρείας επικοινώνησε με τους συνδικαλιστές και τους διαβεβαίωσε πως οι αδικίες θα αποκατασταθούν στα εκκαθαριστικά του επόμενου μήνα. «Δεν έχουμε τίποτα με τους συναδέλφους μας, τους διοικητικούς αλλά η μείωση των μισθών είναι δυσανάλογη και δεν γίνεται να επωμιστούμε εμείς που εξάλλου εργαζόμαστε πιο σκληρά απ΄όλους, τις μεγαλύτερες περικοπές», συμπλήρωσε ο κ. Αδαμίδης.Ερωτηματικά…
Υπενθυμίζεται πως διοίκηση και ΓΕΝΟΠ έχουν συμφωνήσει μόνο για τον τρέχοντα μήνα οι μειώσεις να είναι «έναντι», να επανεξεταστούν για το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, και ως το τέλος του τριμήνου να έχουν καταλήξει σε μια νέα συλλογική σύμβαση. Αυτό που έχει εξοργίσει τους «βόρειους» είναι ο τρόπος με τον οποίο δείχνει να έχει αποφασίσει η διοίκηση να προχωρήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων, οδηγώντας σε μισθολόγια «δύο ταχυτήτων».
Το βασικό σενάριο, προβλέπει μείωση κατά 35% τόσο επί των 37 ειδικών επιδομάτων που έχει η επιχείρηση, όσο και επί των μεταβλητών αποδοχών (βάρδιες, υπερωρίες, νυχτερινά, Κυριακές, κ.ά.), μαζί με ένα «ψαλίδι» 11,5% στο κύριο μισθό, καθώς επίσης σε δύο βασικά επιδόματα, το χρονοεπίδομα, και το λεγόμενο ενιαίο πάγιο επίδομα, επιδόματα, δηλαδή, που ως επί το πλείστον λαμβάνουν οι 3.500 εργαζόμενοι του Βορρά, λόγω της φύση της δουλειάς τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου