Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΓΕΝΙΚΟ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΗ SHELL!!! ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ...

Η Τουρκία υπογράφει σήμερα με τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell, τη μεγάλη συμφωνία για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Τουρκία. Οι υποθαλάσσιες έρευνες τις οποίες ετοιμάζει τη Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να ανεβάσουν την ένταση καθώς η Άγκυρα υποστηρίζει πως θα πραγματοποιηθούν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας! Το σημείο αυτό είναι κρίσιμο καθώς η Τουρκική ΑΟΖ ίσως και να μην αναγνωρίζει την κυριαρχία του Καστελόριζου στα θέματα της ελληνικής ΑΟΖ.

Mέχρι στιγμής έχει τονιστεί πως οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά της Αττάλειας χωρίς να διευκρινιστεί το ακριβές σημείο.


Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, oι υπεύθυνοι της Shell θα συμμετάσχουν στην τελετή υπογραφής που θα διοργανωθεί στη γειτονική χώρα. Στην τελετή θα παραβρεθεί και ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίο θα υπογράψει τη σύμβαση.


Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν με τα έξοδα τις Shell και τα έσοδα που θα προκύψουν από την ανεύρεση φυσικού αερίου ή πετρελαίου θα μοιραστούν ισόποσα ανάμεσα στην Τουρκία και την Shell.


Η Άγκυρα πριν από λίγους μήνες έχει υπογράψει την παράνομη συμφωνία με το Ψευδοκράτος , η οποία καθορίζει την υφαλοκρηπίδα ανάμεσα στην Τουρκία και το Ψευδοκράτος. Δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα των ερευνών να πραγματοποιηθεί και ανοιχτά της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου