Τέλος όχι μόνο στις ρυτίδες αλλά και στις άλλες φθορές που επιφέρει το γήρας, όπως η απώλεια μυϊκού ιστού ή η εμφάνιση καταρράκτη, υπόσχεται μια νέα θεραπεία που αναπτύχθηκε από αμερικανούς ερευνητές.
Αν και απρόσμενα ελπιδοφόρα, η ανακάλυψη χρήζει ωστόσο ακόμη ιδιαίτερης διερεύνησης. Τα σχετικά πειράματα έγιναν σε ποντικούς _ κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι αμφίβολο αν θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα στον άνθρωπο. Επί πλέον η μέθοδος εγείρει φόβους για το ενδεχόμενο «πυροδότησης» καρκίνου.Γηρασμένα κύτταρα
Επιστήμονες της Mayo Clinic αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature» ότι κατάφεραν να εξολοθρεύσουν στους ποντικούς όλα τα «γηρασμένα» κύτταρά τους (κύτταρα δηλαδή που είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους, είχαν πάψει να διαιρούνται και βρίσκονταν ένα βήμα πριν την απόπτωση, δηλαδή τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο).
Αυτού του είδους τα κύτταρα υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τουε. Στις νεαρές ηλικίες το ανοσοποιητικό σύστημα τα απομακρύνει αλλά ο αριθμός τους σταδιακά αυξάνεται με την ηλικία με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε υψηλό ποσοστό σε πολύ ηλικιωμένα άτομα. Συνδέονται λοιπόν με τη γήρανση ταυτόχρονα όμως επιτελούν προστατευτικό ρόλο εφόσον θεωρείται ότι προστατεύουν από την ανάπτυξη του καρκίνου.
Γενετικώς τροποποιημένη μελέτη
Οι αμερικανοί επιστήμονες θέλησαν να δουν τι αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει η εξάλειψη αυτών των κυττάρων σε έναν οργανισμό. Ετσι τροποποίησαν γενετικώς ποντίκια ώστε να γερνούν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από το φυσιολογικό. Όταν χορήγησαν στα πειραματόζωα ένα συγκεκριμένο φάρμακο όλα τα «γηρασμένα» κύτταρά τους πέθαναν.
Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τρία βασικά συμπτώματα που συνδέονται με τη γήρανση: τον σχηματισμό καταρράκτη στα μάτια, την απώλεια του μυϊκού ιστού καθώς και την απώλεια των λιποαποθηκών κάτω από το δέρμα που οδηγεί στην εμφάνιση των ρυτίδων.
Όπως είδαν η εμφάνιση και των τριών συμπτωμάτων επιβραδύνθηκε σημαντικά μετά τη χορήγηση του φαρμάκου. Ακόμη δε και όταν το φάρμακο χορηγήθηκε σε πειραματόζωα που είχαν φθάσει σε πολύ προχωρημένη ηλικία παρουσιάστηκε βελτίωση αλλά μόνο σε μια παράμετρο – αυτή που αφορούσε τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας.
Η θεραπεία πάντως δεν είχε καμία επίδραση στο προσδόκιμο ζωής. Αυτό ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να οφείλεται στο είδος των γενετικώς τροποποιημένων ζώων που χρησιμοποίησαν.
Ενθουσιασμός αλλά και επιφυλάξεις
Η νέα μελέτη δημιουργεί προοπτικές για την επιβράδυνση της φθοράς της ηλικίας στον άνθρωπο. «Μείναμε έκπληκτοι από την τόσο ισχυρή επίδραση του φαρμάκου» δήλωσε ο δρ Γιαν Βαν Ντούρσεν, ένας εκ των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη. «Πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ σημαντικά αποτελέσματα».
Ωστόσο ο πειραματισμός με τα συγκεκριμένα κύτταρα προκαλεί επιφυλάξεις αφού η πλήρης απομάκρυνσή τους θα μπορούσε να αφήσει τον ανθρώπινο οργανισμό έκθετο σε «εχθρούς».
Ο δρ Βαν Ντούρσεν παραδέχθηκε ότι κανένας δεν θέλει να ζήσει περισσότερο αν αυτό συνδέεται με χειρότερη ποιότητα ζωής. Τόνισε ωστόσο ότι ίσως αυτή η έρευνα ανοίξει τον δρόμο για καλύτερη γνώση των μηχανισμών της γήρανσης και ασφαλέστερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου