Νοέμβριος 6, 2011.
Ο Σύλλογος των «Εθνικά Μακεδόνων» που έχει έδρα το Μοναστήρι/Μπίτολα, πραγματοποίησε σήμερα τη δεύτερη διάσκεψη του για την κατάσταση των «μειονοτήτων των εθνικά Μακεδόνων» στις γειτονικές χώρες.
Στο Συνέδριο, το οποίο υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, συμμετείχαν 70 εκπρόσωποι των σλαβικών οργανώσεων που δρουν σε όλες τις γειτονικές χώρες (Αλβανία- Ελλάδα- Βουλγαρία).
«Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 1997 και από τότε μέχρι σήμερα καμία πρόοδος ή βελτίωση στα δικαιώματα των Σλάβων στις γειτονικές χώρες δεν παρατηρήθηκε».
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εξακολουθούν να μην επιτρέπουν στους «Μακεδόνες» σε αυτές τις χώρες να οργανωθούν, σε εθνική βάση, και στην Αλβανία, όπου πολλοί Σλάβοι είχαν την δυνατότητα να δηλώσουν ότι είναι Μακεδόνες πέρα από την απογραφή βρίσκονται σε μια στασιμότητα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Νίκολα Κοστούρσκι.
Στη διάσκεψη υιοθετήθηκαν διάφορα συμπεράσματα που είναι ακριβώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «μακεδονική εθνική μειονότητα στις γειτονικές χώρες» καθώς και τα προτεινόμενα μέτρα για τη βελτίωση των βασικών ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους.
«Η πίεση που ασκείται σε εμάς είναι μεγάλη μόνο και μόνο επειδή αισθανόμαστε ‘Μακεδόνες’. Στην προηγούμενη απογραφή στη Βουλγαρία είχαν απογραφεί περίπου 180 χιλιάδες ‘Μακεδόνες’ και αυτό το έτος απογράφησαν μόνον 1570 ‘Μακεδόνες’.
»Πρόκειται για γενοκτονία εναντίον των ‘Μακεδόνων’ στη χώρα αυτή. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη Βουλγαρία για τις πράξεις της εναντίον μας, αλλά νομίζω ότι είναι άσκοπο το δικαστήριο, όταν υπάρχει μια κατάσταση που δεν σέβεται τις αποφάσεις του», δήλωσε ο Στογιάν Γκεοργκίεφ Νικόλοφ, συμπρόεδρος της οργάνωσης ‘ΟΜΟ Ίλιντε Πιριν’.
Οι εκπρόσωποι των σλαβικών οργανώσεων στην Αλβανία, στη συνάντηση της Μπίτολα, αναφέρθηκαν σε μια σειρά παρατυπιών που έγιναν στην απογραφή του πληθυσμού και δήλωσαν ότι δεν δέχονται τα αποτελέσματα της απογραφής, απαίτησαν, μάλιστα, την επανάληψη της απογραφής, με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Για τα δικαιώματα των ‘Μακεδόνων’ στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ιωάννου, μέλος της προεδρίας του «Ουράνιου Τόξου», ο οποίος ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές επιτρέπουν στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των σλαβικών οργανώσεων και τη δημιουργία μοναδικών πολιτικών ομάδων για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στα διεθνή θεσμικά όργανα.
«Εμείς, ως Έλληνες πολίτες, εθνικότητας «μακεδονικής», προσπαθούμε να επιτύχουμε τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, παρ’ όλες τις προσπάθειές μας, πολλά πράγματα έχουμε τη δυνατότητα να τα επιτύχουμε μόνο μέσω των οργάνων της ΕΕ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας και μέσα από αυτές τις διαδικασίες δημιουργείται ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς στην Ελλάδα», είπε ο Ιωάννου.
Το συνέδριο έκλεισε με την υιοθέτηση μιας δήλωσης που προτρέπει τις διεθνείς ενώσεις στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο να εφαρμόζουν με συνέπεια τα ψηφίσματα και τις άλλες πράξεις που σχετίζονται με τη ρύθμιση των διεθνών κανόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Η διακήρυξη αυτή θα αποσταλεί σε κυβερνήσεις της ΕΕ και στα Κοινοβούλια των χωρών που γειτονεύουν με την πΓΔΜ καθώς και στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τους πρόσφυγες στη Γενεύη, στα Σκόπια και στην Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου