Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ελβετία: 40 χρόνια Ελληνικό Σχολείο Λωζάννης

Το Ελληνικό Σχολείο Λωζάνης γιόρτασε πρόσφατα , τα 40 και πλέον χρόνια συνεχούς και επιτυχούς λειτουργίας του σε επετειακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με το Σύλλογο Ελλήνων Λωζάνης «Εστία»...

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ Γενεύης, πρέσβης Γιώργος Κακλίκης, η επιτετραμμένη της ελληνικής πρεσβείας στη Βέρνη Όλγα Κλιαμάκη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Γενεύη Νικόλαος Μπάζας, ο Ελληνοελβετός βουλευτής Γιόζεφ Ζισιάδης και εκπρόσωποι των τοπικών και εκκλησιαστικών αρχών.

Στην εκδήλωση έγινε σύντομη αναδρομή στην ιστορία του σχολείου και παρουσιάσθηκε το αναμνηστικό λεύκωμα «40+ χρόνια Ελληνικό Σχολείο Λωζάνης». Στο λεύκωμα καταγράφεται η ιστορία του σχολείου με πλούσιο αρχειακό υλικό, βασισμένο στις προσωπικές μαρτυρίες αποφοίτων, γονέων και εκπαιδευτικών, καθώς και μελών της ελληνικής κοινότητας της περιοχής, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση και λειτουργία του. Ακολούθησε πρόγραμμα από τους μαθητές του σχολείου, που φέτος αριθμεί 78 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου.

Οι Έλληνες της Λωζάνης, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '60, έθεσαν ως προτεραιότητα τη διατήρηση της ελληνικότητας της νέας γενιάς μέσα από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη ζωντανή «βίωση» των ελληνικών παραδόσεων, των αξιών και της κουλτούρας. Οι προσπάθειες έφεραν αποτέλεσμα και τώρα, σαράντα χρόνια μετά, γιορτάζουν για τη νέα γενιά, που παρότι γεννήθηκε στην πλειονότητά της εκτός Ελλάδας, μιλάει, γράφει και αισθάνεται ελληνικά. Επιθυμία και μέλημα όλων είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας της νέας γενιάς, όπως τονίσθηκε από πολλούς ομιλητές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με πρωτοβουλία των μαθητών του Γυμνασίου και με την παρότρυνση της φιλολόγου Φλώρας Μπλαζουδάκη και των άλλων εκπαιδευτικών του σχολείου, συγκεντρώθηκαν χρήματα με σκοπό να αποσταλούν στη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου Μέριμνας και Προστασίας της Μητέρας και του Παιδιού», που δραστηριοποιείται στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου