Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Τέλος στο απόρρηττο των Ελβετικών τραπεζών (Θέμο τ' ακούς;)


Η αρχή γίνεται με τους αμερικανούς καταθέτες, όμως κατόπιν ισχυρών πιέσεων της Τρόικας, σύντομα η άρση θα ισχύσει και για τους Έλληνες, οι καταθέσεις των οποίων ξεπερνούν τα 20 δισ!.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ τα στοιχεία των αμερικανών φοροφυγάδων που απέκρυπταν εισοδήματα εκμεταλλευόμενοι το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελβετικού τύπου η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει την αποκάλυψη των ονομάτων (και όλων των προσωπικών στοιχείων) περίπου 100 αμερικανών πολιτών που διατηρούσαν λογαριασμό σε 11 ελβετικές τράπεζες.

Εκτός από τις ελβετικές Credit Suisse, Julius Baer, την Τράπεζα της Ζυρίχης και την Τράπεζα της Βασιλείας εμπλέκονται και μικρότερες τράπεζες άλλων χωρών με υποκαταστήματα στην Ελβετία.

Με την υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας θα τεθεί τέλος στη διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Βέρνη η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο με την ομολογία ενός αμερικανού ενώπιον των ομοσπονδιακών αρχών για την απόκρυψη εισοδήματος μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα.

Ταυτόχρονα όμως καταργείται ντε φάκτο η ιδιότυπη «ασυλία» που απολάμβαναν οι καταθέτες στις ελβετικές τράπεζες. Άλλωστε ανάλογες συμφωνίες έχουν ήδη υπογραφεί με την Βρετανία και τη Γερμανία.

Οι Έλληνες

"20 δισ. ευρώ έχουν κρύψει οι Έλληνες στην Ελβετία" εκτιμά στο κυριακάτικο Βήμα ο διευθυντής του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον Τζον Κρίστενσεν , παραδοσιακά οι Έλληνες προτιμούν ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους λόγω της εύκολης πρόσβασης όπως Βρετανία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Κύπρος.

Εκτιμά ότι μια συμφωνία με την Ελβετία όπως της Γερμανίας δεν θα απέδιδε καθώς οι λογαριασμοί για να φορολογηθούν θα πρέπει να είναι ονομαστικοί και η πλειονότητα έχει τις καταθέσεις σε όνομα εταιρείας που συνήθως είναι off-shore.

Ο διευθυντής του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να "απαιτήσει από την ΕΕ να ενισχύσει τις διαδικασίες ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου