Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Εβδομάδα λιγνιτών: Αμύνταιο και Μεγαλόπολη ή και… Φλώρινα;

Στο τέλος της συμφωνίας για τους λιγνίτες έχει φτάσει η ελληνική κυβέρνηση με την Κομισιόν και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί – εκτός απροόπτου - το αρχικό πλαίσιο της συμφωνίας. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων ήδη έχουν φουντώσει τα σενάρια για το ποιες μονάδες θα τεθούν προς πώληση από την πλευρά της ΔΕΗ. Την περασμένη εβδομάδα ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να ονοματίσει συγκεκριμένες μονάδες, όπως είχε κάνει στη διάρκεια της προηγούμενης ενημέρωσης στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τότε είχε αναφερθεί ονομαστικά στις μονάδες του Αμύνταιου και της Μεγαλόπολης, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στην αγορά, για το κατά πόσο η πώληση των συγκεκριμένων μονάδων θα οδηγήσει σε άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη. Ενόψει πάντως των ανακοινώσεων – κατά πάσα βεβαιότητα – εντός της εβδομάδας που ξεκινά, ήδη κυκλοφόρησαν στην αγορά και νέα σενάρια, όπως αυτό για τη μονάδα της Φλώρινας, μια λύση που εξαρχής είχε πέσει στο τραπέζι, με σοβαρά «μειονεκτήματα».
Αμύνταιο
Η πρώτη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να παραχωρηθούν μονάδες της μέσης ηλικιακής βαθμίδας, με ικανοποιητικές επιδόσεις κόστους και λειτουργίας, αφορούσε τις δύο μονάδες από 300MW η κάθε μια στο Αμύνταιο με ηλικία 20 ετών. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Booz Allen Hamilton (2007) οι δύο μονάδες του Αμύνταιου εμφανίζουν μέσο κόστος (συντήρηση – λειτουργία) 46,2 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι μονάδες του Αμύνταιου είναι οι νεότερες σε ηλικία από τις λιγνιτικές μέσης απόδοσης της ΔΕΗ ενώ δεν έχουν αποθείωση.
Μεγαλόπολη
Η Μεγαλόπολη 4 είναι η δεύτερη πιο σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ, με αποθείωση και μέσο κόστος 48,1 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης έχει μέσο κόστος 39,9 ευρώ η μεγαβατώρα. Και για τις δύο μονάδες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φθίνουσα ποιότητα και απόδοση του λιγνίτη, ενώ και τα συνολικά αποθέματα στα πεδία της περιοχής δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
Μελίτη
Η μονάδα της Μελίτης είναι η πιο σύγχρονη της ΔΕΗ, περιλαμβάνει αποθείωση, εμφανίζει ωστόσο το υψηλότερο λειτουργικό κόστος (50,9 ευρώ) καθώς είναι αναπόσβεστη. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει πολύ το εγχείρημα της πώλησης.
Άγιος Δημήτριος
Ένα ακόμη πακέτο που έχει συζητηθεί για πώληση αφορά τις μονάδες 1 έως 4 του Αγίου Δημητρίου, με συνολική ισχύ στα 1300MW. Εφόσον προκριθεί η συγκεκριμένη λύση τότε θα παραμείνει στη ΔΕΗ, η πιο σύγχρονη μονάδα Άγιος Δημήτριος 5. Το «μειονέκτημα» στη συγκεκριμένη λύση, αφορά στο γεγονός ότι θα πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα πρόσβασης στο καύσιμο, δηλαδή στα ορυχεία.
Ορυχεία τέλος;
Ο Γ. Παπακωσταντίνου ξεκαθάρισε και στις πρόσφατες δηλώσεις του ότι η λύση που θα προκριθεί δε θα περιλαμβάνει μόνο πωλήσεις αλλά και ανταλλαγές ισχύος: Η διαπραγμάτευση αυτή - η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί - βασίζεται στους πυλώνες, τους οποίους έχουμε ήδη ανακοινώσει, δηλαδή την πώληση λιγνιτικών μονάδων και μια συμφωνία ανταλλαγής ισχύος, η οποία θα είναι πολύ συγκεκριμένη και, ταυτόχρονα, με την πώληση των μονάδων.
Αυτή η συμφωνία, μεταφράζεται στο ότι η ισχύς των μονάδων που θα πουληθεί δε θα ισοδυναμεί με το 40% του δυναμικού της ΔΕΗ, όπως έχει ζητήσει η Κομισιόν αλλά μια ισχύ της τάξης των 1000 MW που θα συμπληρώνεται από πακέτο ανταλλαγών ισχύος που θα φτάνει στο 40%. Όπως όλα δείχνουν, η λύση της εκμίσθωσης ορυχείων λιγνίτη σε ιδιώτες, έχει πάψει να εκλαμβάνεται ως εναλλακτικό μέτρο όπως συνέβαινε μέχρι το 2009. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου