Ένα εξαιρετικό ελεύθερο ρεπορτάζ του συνάδελφου Τάσου Ντούβλη από την εφημερίδα Press-Time, «φιλοξενεί» το ΠΙΝΑΚΙΟ. Ένα θέμα που καταδεικνύει τη γύμνια του πολιτισμικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και φυσικά δεν «παίζει» στα Μέσα γιατί απλά…δεν πουλάειΌμως ο κ। Ντούβλης έχει κάνει στην Press- Time αναλυτικό ρεπορτάζ στο αποκαλύπτει πως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γκρέμισαν το σπίτι του Ανδρέα Καρκαβίτσα, το «σπίτι με τις πικροδάφνες» δεν υπάρχει πια, αναφέρει ο ρεπόρτερ χαρακτηριστικά.
Αξίζει το χρόνο σας, γιατί πολύ απλά δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που διανύουμε αλλά και αυτή των αξιών.Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Ντούβλη αλλά και την Press-Time, για την παραχώρηση του ρεπορτάζ τους।
Του Τ. Ντούβλη
Το διάσημο «σπίτι με τις πικροδάφνες», το οποίο ανήκε στον αδελφό του Ανδρέα Καρκαβίτσα, Κώστα, δεν υπάρχει πια. Οι δύο συγγραφείς πήγαιναν εκεί τα καλοκαίρια και έγραφαν, ή έκαναν συζητήσεις για τη «Μεγάλη Ελλάδα» και τη λογοτεχνία, με άλλους πνευματικούς ανθρώπους, όπως τον Γρηγόρη Ξενόπουλο, που ήταν συχνός επισκέπτης.
Απίστευτο! Ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, γκρέμισαν το εξοχικό σπίτι του μεγάλου συγγραφέα Ανδρέα Καρκαβίτσα, στα Λεχαινά Ηλείας, επειδή το είδαν ως… εστία μόλυνσης. Το διάσημο παραλιακό «σπίτι με τις πικροδάφνες», το οποίο ανήκε στον αδελφό του Ανδρέα Καρκαβίτσα, Κώστα, στη γενέτειρα τους, δεν υπάρχει πια.
Οι δύο συγγραφείς πήγαιναν εκεί τα καλοκαίρια και έγραφαν, ή έκαναν συζητήσεις για τη «Μεγάλη Ελλάδα» και τη λογοτεχνία, με άλλους πνευματικούς ανθρώπους, όπως τον Γρηγόρη Ξενόπουλο, που ήταν συχνός επισκέπτης. Αλλά αφού, το πνεύμα στην Ελλάδα έχει πεθάνει προ πολλού, ήταν λογικό οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων της περιοχής (κι όμως!) να κάνουν ό,τι θέλουν και ο Δήμος να αποφανθεί ότι «δεν ήξερε» την ιστορική σημασία του σπιτιού…
Η αυθαίρετη κατεδάφιση του οικήματος, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα Λεχαινά, καθώς η ενέργεια αυτή προσβάλλει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αφού πρόκειται για εθνική πολιτιστική κληρονομιά . Από την άλλη πλευρά ο τοπικός Σύλλογος Οικιστών λέει ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή επειδή επρόκειτο για «ερείπιο το οποίο αποτελεί εστία μόλυνσης». Ο κόσμος στην περιοχή έχει ξεσηκωθεί. Το θέμα όμως είναι το αν θα πληρώσει κανείς για αυτή την γκάφα;
«Παράνομη και αυθαίρετη η κατεδάφιση»
«Η ενέργεια αυτή είναι παράνομη και αυθαίρετη και προσβάλλει την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό», τονίζει στην “PRESS Time” ο Διονύσης Κράγκαρης, μέλος της Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ). Ο Σύλλογος Οικιστών μετά από απόφασή του στην γενική συνέλευση προ λίγων ημερών, δίχως να ρωτήσει κανέναν προχώρησε στην κατεδάφισή του σπιτιού.
Με το που μαθεύτηκε ότι κατεδαφίστηκε το σπίτι του Καρκαβίτσα οι αντιδράσεις ήταν έντονες. «Άραγε από πού να αντλεί αυτή την εξουσία ο Σύλλογος των (αυθαιρέτων) Οικιστών; Ποιος νόμος του δίνει το δικαίωμα να κατεδαφίζει κτίσματα σε δημόσια παραλιακή έκταση, τα εκατοντάδες κτίσματα της οποίας έχουν από το 1997 χαρακτηρισθεί αυθαίρετα και παράνομα; Εδώ ας απαντήσουν οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές», αναφέρει η Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον και η Μορφωτική Ένωση Λεχαινών «Ανδρέας Καρκαβίτσας».
Από το 1997 στο 2011
Όπως εξιστορεί στην “PRESS Time” ο Διονύσης Κράγκαρης μέλος της ΕΠΟΠ, «αυτό το σπιτάκι ήταν της οικογένειας Καρκαβίτσα. Μικρό και παραθαλάσσιο στην παραλία των Λεχαινών. Εκεί παραθέριζαν το καλοκαίρι τα μέλη της οικογένειας». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «από το 1997 και μετά χαρακτηρίστηκε από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου κατεδαφιστέο και αυθαίρετο. Μαζί και όλα τα υπόλοιπα κτίσματα εκεί τριγύρω».
Μετά από λίγα χρόνια υπογραμμίζει ο κ. Κράγκαρης «η οικογένειά του το εγκατέλειψε το σπίτι γιατί δεν μπορούσαν να το επισκευάσουν λόγω της απειλής της αστυνομίας, των προστίμων κτλ, από καταγγελίες που γινόντουσαν. Και έτσι αφέθηκε στην τύχη του. Θα μπορούσε ο δήμος όλο αυτό το διάστημα να έχει ενδιαφερθεί και να ζητήσει την διατήρηση του οικήματος».
Το σπίτι ήταν ένα σύμβολο για ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ο κ. Κράγκαρης επιρρίπτει ευθύνες και στον δήμο λέγοντας ότι: «Αφού έγινε ότι έγινε θα μπορούσε ο δήμος να ζητήσει την παραχώρηση από το δημόσιο της χρήσης του χώρου αυτού και στη θέση του να κατασκευάσει πάλι ένα όμοιο σπιτάκι μαζί με μια καντίνα να εξυπηρετούνται οι λουόμενοι για να περιοριστεί αφενός και η αυθαιρεσία όλων αυτών και να υπάρχει και εξυπηρέτηση. Αλλά και να τιμηθεί και η μνήμη του Ανδρέα Καρκαβίτσα».
Δεν γνώριζε ο δήμος…
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Χρήστος Παλαιολόγος, αμέσως μετά το γκρέμισμα του σπιτιού εμφανίστηκε να μαζεύει τα μπάζα από την παραλία. Εξήγησε ωστόσο ότι ο Δήμος δεν εμπλέκεται στην κατεδάφιση, ενώ η παρουσία του στον καθαρισμό της παραλίας ήταν ιδιωτική. «Με φώναξαν οι οικιστές να καθαρίσω την παραλία. Δεν γνώριζα ότι το ερείπιο ήταν το παραλιακό σπίτι του Καρκαβίτσα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα αντιδρούσα διαφορετικά». Υποστήριξε κατηγορηματικά και διευκρίνισε ότι η πρόεδρος των Οικιστών Ζωή Τσουραπά τον κάλεσε να πετάξει τα μπάζα σαν ιδιώτης.
pinakio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου