Ζητήσαμε από εργαζομένους να μας στείλουν ορισμένα από τα επίσημα εκκαθαριστικά που χορηγεί η Υπηρεσία τους. Ιδού τρία παραδείγματα:
1 Εργάτης, με σύνολο αποδοχών 1.157 ευρώ, έχει πλέον κρατήσεις 1.156,69 και υπόλοιπο «στην τσέπη» 0,31. Οι αναδρομικές, ελέω Μεσοπρόθεσμου, κρατήσεις είναι περίπου 215 ευρώ, ενώ βαρύνεται με δόση στεγαστικού δανείου 638,68 ευρώ.
2 Επιστάτης με αποδοχές 1.265,44 ευρώ έχει κρατήσεις 1.264,43 και λαμβάνει 1,01 ευρώ. Οι αναδρομικές του κρατήσεις είναι 224 ευρώ και η δόση του δανείου 842,56.
3 Αλλος επιστάτης, με αποδοχές 1.371,44 ευρώ, έχει πλέον κρατήσεις 1.369,37, καθώς περιλαμβάνονται αναδρομικές, συνολικού ύψους 276 ευρώ και δόση δανείου 805,74. Α' δεκαπενθήμερο 1,04 ευρώ, β' δεκαπενθήμερο 1,03 ευρώ.
Διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα των εκκαθαριστικών και δεν πιστεύουμε στα μάτια μας. Γιατί δεν είναι μόνον οι αναδρομικές κρατήσεις, είναι και οι υπέρογκες δόσεις δανείων που είχαν λάβει εργαζόμενοι και η αύξηση της παρακράτησης φόρου που επίκειται και, λογικά, θα οδηγήσει σε αρνητικά εκκαθαριστικά. Μα πώς ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι έως τώρα; Ο Ζαφείρης Μιχάλας, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριότητας στον Δήμο της Αθήνας (ΕΕΔΑ), προσπαθεί να μας εξηγήσει:
«Η κατάσταση δεν περιγράφεται με λόγια. Εγώ με τρία παιδιά πήρα εκκαθάριση για τον Οκτώβριο 7 ευρώ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει έως το τέλος του έτους. Μάλλον θα χειροτερέψει, καθώς μειώνεται το αφορολόγητο και χτυπά ειδικά εμάς τους τρίτεκνους». Τον ρωτούμε για το ύψος των δανείων που έλαβαν άνθρωποι με χαμηλή, υποτίθεται, μισθοδοσία: «Η δική μου δόση είναι 800 ευρώ το μήνα και προέρχεται από δύο δάνεια, ένα προ δεκαετίας, 25 εκατ. δραχμών, με διάρκεια 25 χρόνια, και ένα επισκευαστικό 45.000 ευρώ, με διάρκεια 15 χρόνια. Ανάλογα, προφανώς, είναι και τα δάνεια των συναδέλφων που διαβάζετε. Υπολογίζω ότι πάνω από 500 εργαζόμενοι, μόνο στην Καθαριότητα της Αθήνας, καλούνται να ζήσουν πλέον με λιγότερα από 60-70 ευρώ το μήνα».
Και πώς τα έβγαζαν πέρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι έως τώρα; Ο κ. Μιχάλας εξηγεί ότι, πέραν των αποδοχών που καταγράφονται στο εκκαθαριστικό, οι εργαζόμενοι είχαν ακόμη δύο πηγές εισοδήματος: «Τα έξοδα κίνησης, περίπου 300 ευρώ μηνιαίως, που πλέον καταργούνται, και τα νυχτερινά-υπερωρίες, που μειώνονται κατακόρυφα. Κάποιος που δούλευε όλα τα Σαββατοκύριακα του μήνα και συνέχεια νύχτα, μπορεί να έβγαζε 500 ευρώ ακόμη. Τώρα αποκλείται να πάρει πάνω από 350 ευρώ, ενώ η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατεβάζει συνεχώς τα όρια των υπερωριών που εγκρίνει».
Δηλαδή οι εργαζόμενοι των τριών παραδειγμάτων, που αναφέραμε στην αρχή, δεν ζούσαν μόνο με τα 200-300 ευρώ, που τώρα κρατούνται αναδρομικά; «Οι περισσότεροι συμπλήρωναν με τα έξοδα κίνησης και τις υπερωρίες», παραδέχεται ο Ζ. Μιχάλας. «Ηταν αδύνατο να διανοηθούμε ότι, δουλεύοντας στα σκουπίδια, θα υποστούμε τέτοια καθίζηση στις αποδοχές. Ακόμη περισσότερο, να σκεφτούμε ότι θα κινδυνέψουμε με άρση της μονιμότητας»...
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου