Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Έλληνες θα ζουν με σκουπίδια αν χρεοκοπήσουν

Τρία εφιαλτικά σενάρια χρεοκοπίας της χώρα μας από τους FT. Δραματικές προβλέψεις. "Οι Έλληνες σε λίγα χρόνια θα ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια", υποστηρίζει το άρθρο. Αντιδράσεις Ευαγ. Βενιζέλου

Στο εκτενές άρθρο προβλέπονται μαύρες ημέρες στην Ελλάδα, με τους περισσότερους συμπολίτες μας να οδηγούνται ακόμα και στο να ψάχνουν... φαγητό στα σκουπίδια.
Σύμφωνα με το άρθρο, η πρώτη συνέπεια είναι να μείνουν απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι και αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι.Αμέσως μετά, το τραπεζικό σύστημα της χώρας προβλέπεται να βουλιάξει οριστικά, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να μείνουν απροστάτευτοι και σχεδόν άφραγκοι.
Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι η ελληνική κατάρρευση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο του ευρώ και στην απαρχή πολέμων στην Ευρώπη.
"Αν το ευρώ καταρρεύσει, τότε θα καταρρεύσει και η Ευρώπη", δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική βουλή, σε μια ξεκάθαρη υπεράσπιση του ευρώ, την οποία συμμερίζονται και άλλοι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης. Με τέτοιο επίπεδο πολιτικών κεφαλαίων επενδυμένο στο ευρώ, το ενιαίο νόμισμα έχει πολλές πιθανότητες να επιβιώσει.
Όμως, οι φράση που δεν φεύγει από τα στόματα επενδυτών και ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών τελευταία, είναι το ελληνικό χρεοστάσιο. Και οι FT επιχειρούν μια περιγραφή –όχι πρόβλεψη, περιγραφή- του τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο.
Οι απρόβλεπτες επιπτώσεις
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσμενώς τα πράγματα και να υπάρξουν απρόβλεπτες επιπτώσεις γεγονότων.
Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μην εξυπηρετήσει τα χρέη της προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα. "Το σοκ του χρεοστασίου θα καταβαράθρωνε την οικονομία", τονίζουν οι Financial Times.
Καθώς δεν θα υπήρχαν ικανά δημόσια έσοδα το Δημόσιο θα αδυνατούσε να πληρώσει υπάλληλους και κοινωνικά επιδόματα, ενώ τη ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν την κατάρρευση, καθώς το χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους θα κατέγραφε τεράστιες ζημιές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποδεχόταν τα στοιχεία αυτά του ενεργητικού ως εγγυήσεις για την χορήγηση ρευστότητας.
Η επακόλουθη δε διακοπή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος πληρωμών θα πολλαπλασίαζε τα προβλήματα.
Σύμφωνα με τους Financial Times η Ελλάδα θα έπρεπε είτε να επανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες και να ισοσκελίζει σε καθημερινή βάση τον προϋπολογισμό της, κάτι που θα προϋπόθετε την χορήγηση νέων δανείων από τους πιστωτές, είτε θα έπρεπε να αποκαταστήσει τη δυνατότητα δημιουργίας χρήματος, κάτι που θα την οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος.
Όπως προειδοποιεί η εφημερίδα οι επιπτώσεις οποιουδήποτε χρεοστασίου δεν θα περιορίζονταν στην Ελλάδα και σταδιακά θα εξωθούνταν εκτός ευρώ χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες.
Η δε μείωση της αξία των ομολόγων των επικίνδυνων κρατών θα βύθιζε υπονόμευε την εμπιστοσύνη στις οικονομίες της Ευρωζώνης και σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. "Αν μια χώρα έφευγε από το ευρώ θα αυξάνονταν οι φόβοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δημιουργώντας κινδύνους σε όλη την Ευρωζώνη", σημειώνει το δημοσίευμα.
Οι Financial Times υπογραμμίζουν πως καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν είναι αναπόφευκτη και τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο σύστημα καθιστούν αυξημένη την υποχρέωση επίγνωσης των μεγάλων κινδύνων που εγκυμονούν.
"Αν η Αθήνα κηρύξει χρεοστάσιο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταρρεύσουν και το ευρώ και η Ευρώπη", σημειώνεται.
Ευαγ. Βενιζέλος: "Αυτά τα λέμε για να περνάει η ώρα"
Να μην απασχολούν τους Έλληνες τα όσα ειπώθηκαν - σύμφωνα με πληροφορίες στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ- από τον ίδιο περί 3 εκδοχών στην διαχείριση του δημοσίου χρέους, προτρέπει με σημερινή του ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι η "συζητήσεις, οι φήμες, τα σχόλια και τα σενάρια δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση. Και τονίζει ότι η Ελλάδα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου