Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ "ΚΑΙΕΙ" ΕΝΑΝ ΜΙΣΘΟ

μισθο, πετρελαιο, mistho, petrelaio title=Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Να προχωρήσει από φέτος στη σταδιακή εξομοίωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνων του πετρελαίου κίνησης ζητάει η τρόικα από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το δυσμενές σενάριο να απαιτήσει... αμέσως την πλήρη...
εξίσωση των φόρων.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να δώσουν έναν ακόμη μισθό σε ετήσια βάση, αφού το νέο χαράτσι μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τα 90 λεπτά/ λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, στα... 1,35 - 1,40 ευρώ/ λίτρο σε έναν μήνα από σήμερα, όταν και θα αρχίσει η περίοδος διάθεσής του.
Ετσι, από τα περίπου 1.600 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι μια μέση οικογένεια για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση για τη σεζόν 2010-2011, θα αναγκαστεί να βάλει φέτος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας 2.500 ευρώ. Δηλαδή, θα υποχρεωθεί να δώσει 900 ευρώ επιπλέον ή έναν μισθό, για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης (1,5 τόνο ή 1.800 λίτρα) με εκείνες που χρειάστηκε να πάρει πέρυσι.
Ολα αυτά θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από τα 20 ευρώ/ χιλιόλιτρο στα 412 ευρώ/ χιλιόλιτρο, κάτι που σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά ώς το 2013.
Διαφορετικά, και με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά ήδη από το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου, ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται να αυξηθεί από τα 20 ευρώ/ χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ/ χιλιόλιτρο τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει 150 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση σε ετήσια βάση για ένα μέσο νοικοκυριό, καθώς η τιμή λιανικής από τα 90 λεπτά το λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 98 λεπτά/ λίτρο. Αυτό, για ένα μέσο νοικοκυριό μεταφράζεται σε περίπου 1.750 ευρώ για όλη τη σεζόν, από 1.600 ευρώ πέρυσι.

ΜΠΡΟΣ - ΠΙΣΩ. Η πλήρης εξομοίωση των φόρων στους δύο τύπους καυσίμου είναι ένα μέτρο που έχει εξαγγελθεί και αποσυρθεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Τελευταία φορά που είχε πέσει στο τραπέζι ήταν το 2010, αλλά αποσύρθηκε καθώς πλησίαζε η έναρξη της σεζόν διάθεσης του πετρελαίου και επανήλθε ξανά τώρα, καθώς όσο σκληρό και αν είναι, θεωρείται μέτρο με βέβαια αποτελέσματα από πλευράς εισπραξιμότητας.
Επισημαίνεται πάντως ότι στον εφαρμοστικό νόμο του καλοκαιριού, προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης.
Σήμερα πάντως, λιγότερο από έναν μήνα από την έναρξη της νέας σεζόν πώλησης του πετρελαίου (15 Οκτωβρίου) δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που να ρυθμίζει τα παραπάνω, κάτι που ακόμη και αν συμβεί, το όφελος για τους δικαιούχους θα είναι ελάχιστο μπροστά στη συνολική επιβάρυνση.

ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ. Ενα ζήτημα που κατά τους φορείς της αγοράς ενδέχεται να ανοίξει παράθυρο στο λαθρεμπόριο, αφορά την πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, και η οποία κάνει λόγο για πλήρη εξομοίωση από φέτος τον Οκτώβριο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις ανάγκες θέρμανσης των επιχειρήσεων. Παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι θα προκληθεί χάος, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός επιμερισμού του φόρου για τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ή τα συγκροτήματα γραφείων που στεγάζονται σε ορόφους πολυκατοικιών και μονοκατοικίες ανά την Ελλάδα.
Και αυτό γιατί, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη αυτόνομης θέρμανσης σε μια πολυκατοικία όπου συστεγάζονται διαμερίσματα και γραφεία επιχειρήσεων, η προμήθεια πετρελαίου γίνεται στην ίδια δεξαμενή και δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε η αγορά να γίνεται σε διαφορετικές τιμές ούτε να ακολουθεί επιμερισμός του κόστους ανάμεσα στα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου