Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Σοκ και δέος από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Μέτρα-σοκ που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών έλαβε η κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. 
Τα μέτρα αυτά θα επιδιώξουν την εξοικονόμηση 28 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.
Με βάση τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής, περικόπτονται οι συντάξεις από το ποσό των 1.200 ευρώ και άνω κατά 20%. Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Επίσης, το αφορολόγητο ορίζεται στα 5.000 ευρώ ετησίως, ενώ το ειδικό τέλος ακινήτων θα επιβληθεί στους ιδιοκτήτες τουλάχιστον μέχρι το 2014, έναντι διετίας που είχε αποφασιστεί αρχικά.
Μέχρι το 2014, αναμένεται ότι οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα μειωθούν κατά 150.000, ενώ θα καταργηθούν 100 οργανισμοί. 
Η εργασιακή εφεδρεία για το τρίμηνο που απομένει μέχρι το τέλος του 2011 θα αφορά 30.000 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από αυτούς τους 30.000 το 20-25% θα οδηγηθεί σε απόλυση σε ένα χρόνο που θα λήξει η περίοδος της εφεδρείας.
Επίσης, η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων, των διαδικασιών για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
Την ερχόμενη εβδομάδα οι τελικές συζητήσεις με τρόικα
«Οι συζητήσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα, στην αρχή της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, υποστηρίζοντας ότι τα νέα μέτρα αποτελούν «θεμελιώδη στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα».
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτά τα σκληρά μέτρα ανακοινώθηκαν μετά από διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικα και τις δύο τηλεδιασκέψεις . Η διαπραγμάτευση και το όλο σχέδιο μέτρων τελεί υπό την τελική έγκριση των επικεφαλής της τρόικα  που έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να μην μπορεί να δεσμευτεί ότι είναι τα τελευταία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου