Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τζ. Σόρος: Τρία βήματα για να αποφευχθεί νέο Μεγάλο Κραχ



Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζόρτζ Σόρος σε άρθρο του παρέμβαση στην βρετανική εφημερίδα Finanacial Times τονίζει πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές ωθούν τον πλανήτη προς ένα νέο Μεγάλο Κραχ με ανυπολόγιστες πολιτικές επιπτώσεις.

«Οι αρχές, ειδικά στην Ευρώπη, έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Πρέπει να επανακτήσουν τον έλεγχο και πρέπει να το κάνουν τώρα» αναφέρει ο Σόρος.

Ο γνωστός επενδυτής προτείνει τρία βασικά βήματα:

- Πρώτον, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν κατ’αρχάς σε μια νέα συμφωνία δημιουργίας κοινού υπουργείου Οικονομικών στην ευρωζώνη.

- Δεύτερον ,οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να τεθούν υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε αντάλλαγμα για πρόσκαιρη εγγύηση και μόνιμη επανακεφαλαιοποίηση. «Η ΕΚΤ θα καθοδηγήσει τις τράπεζες έτσι ώστε να διατηρήσουν τις πιστωτικές γραμμές τους και τα δάνεια σε κυκλοφορία, ενώ θα παρακολουθεί στενά κινδύνους που τυχόν θα αναλαμβάνουν» αναφέρει ο Σόρος.

- Τρίτον, η ΕΚΤ θα δώσει την δυνατότητα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να επαναχρηματοδοτήσουν προσωρινά το χρέος τους, με πολύ χαμηλό κόστος.

Ο Σόρος τονίζει πως επειδή η εγκαθίδρυση ενός υπουργείου Οικονομικών θα πάρει χρόνο, στο μεσοδιάστημα θα πρέπει τα κράτη μέλη να προσφύγουν στην ΕΚΤ για να καλύψει το κενό. Ακόμη σύμφωνα με τον Σόρος θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα διακυβερνητική υπηρεσία που θα δώσει στο EFSF την δυνατότητα να συνεργαστεί με την κεντρική τραπεζα της ευρωζώνης.

«Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της η γερμανική βουλή και πιθανόν τα κοινοβούλια των υπολοίπων κρατών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου