Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μερική “στάση πληρωμών” μέχρι να αποδώσουν τα εισπρακτικά μέτρα

Λεφτά μόνο για μισθούς και συντάξεις. Η κυβέρνηση προχωρά σε “στάση πληρωμών” κάθε κονδυλιού ενώ η τρόικα ζητά γραπτές δεσμεύσεις για να μας δώσει τα λεφτά.

Είναι σαφέστατο το καψόνι το οποίο υποβάλλει το ΔΝΤ την Ελλάδα, καθώς πλέον ορθά κοφτά εξηγεί πως είναι αποφασισμένοι να φτάσουν και στο σημείο να καθυστερήσουν την 6η δόση έστω και για λίγες μέρες.
 
Και αυτό γιατί το ΔΝΤ αν και μέχρι τώρα ήταν ο πιο ευνοϊκός διαπραγματευτής σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους μας, πλέον βλέποντας πως για ένα ολόκληρο εξάμηνο η ελληνική κυβέρνηση ήταν "νεκρή", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, πλέον μας στριμώχνει και δεν δίνει ούτε το πράσινο φως για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά γραπτή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δώσει την εντολή της επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Προς το παρόν δεν έχει φτάσει μία τέτοια δέσμευση από την Αθήνα, αλλά είναι πιθανό να γίνει τις επόμενες ώρες.
 
Σε αυτή τη δέσμευση, το ΔΝΤ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει να λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοίνωσε, αλλά κι άλλα μέτρα, εάν αυτό χρειαστεί. Επίσης, θα ζητά σαφέστατο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των μέτρων, αλλά και δέσμευση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 θα κλείσει στο 7,5%.

Καψόνι του ΔΝΤ για την 6η δόση - Ίσως να μας αφήσουν χωρίς χρήματα για λίγες μέρες σαν τιμωρία
 
 
Σήμερα στις 12.00 o αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της οδού Νίκης.
 
Μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά ουσιαστικά σε «στάση πληρωμών» κάθε κονδυλιού (προμήθειες, επιχορηγήσεις ΠΔΕ, άλλες επιδοτήσεις, επιστροφές φόρων και ΦΠΑ σε αγροτικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις κτλ.) εκτός από μισθούς και συντάξεις. Στόχος είναι να εξασφαλίσει τους πόρους για να καταβληθούν κανονικά η μισθοδοσία και οι συντάξεις τον Οκτώβριο και ως τα μέσα Νοεμβρίου ωσότου αρχίσουν να αποδίδουν τα εισπρακτικά μέτρα (τέλος ακινήτων, έκτακτη εισφορά). Μόνο για μισθούς και συντάξεις το Δημόσιο χρειάζεται κάθε μήνα 1,7 δισ. ευρώ.
 
Για την καταβολή των τόκων που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ μηνιαίως, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και εντός του Οκτωβρίου αναμένονται αποτελέσματα από τις νέες συμβάσεις παραχώρησης για ΟΠΑΠ και «Ελ Βενιζέλος». Από τον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση αναμένει εισπράξεις άνω το 900 εκατ. ευρώ από την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των παλαιών παιχνιδιών και την πώληση νέων αδειών για 35.000 φρουτάκια (μηχανές βιντεολότο - VLT). Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ προσδοκόνται μέσα στον Οκτώβριο από ην ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης στην εταιρεία λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τη γερμανική Hochtief, ως το 2046.
 
 
Επιστολή Βενιζέλου σε Λαγκάρντ
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Βήματος” ο κ. Βενιζέλος έστειλε επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Κυριακή το βράδυ δύο ώρες πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστολή περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να λάβει η ελληνική πλευρά, ωστόσο αναμένεται να σταλεί και νέο σημείωμα με τα μέτρα απολύτως κοστολογημένα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε το βράδυ της Δευτέρας να διαψεύσει η να επιβεβαιώσει ότι η επιστολή παραλήφθηκε και δεν απάντησε επίσης στο ερώτημα πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν.
 
Η τρόικα δεν «βιάζεται» να εκταμιεύσει την επόμενη δόση. Αυτό κατέστη σαφές τη Δευτέρα από δηλώσεις στελέχους της Κομισιόν που ανέφερε ότι «δεν έχουμε ακόμη ημερομηνία επιστροφής». Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθεί απόφαση εκταμίευσης από τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin στο Λουξεμβούργο στις 3-4 Οκτωβρίου. Προηγείται η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ο κ. Αλταφάζ και άφησε να εννοηθεί ότι η εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε να γίνει αργότερα και με τηλεδιάσκεψη.
 
 
Οι δανειστές επιμένουν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 υπαλλήλους το 2011, στην υλοποίηση της περικοπής κατά 20% των μισθών του Δημοσίου τομέα μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου και στην τήρηση όλων των δημοσιονομικών στόχων χωρίς εκπτώσεις τόσο για το 2011 όσο και για το 2012. Στα διαρθρωτικά μέτρα περιλαμβάνονται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων με κατάργηση της «γνωμοδότησης».
 
Μένει να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες και ώρες πως θα εφαρμοστεί η μείωση αποδοχών 20% στο Δημόσιο η οποία θα προέλθει από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου-Βαθμολογίου από 1ης Οκτωβρίου. Ανοιχτό παραμένει επίσης το πώς θα εφαρμοσθεί η εργασιακή εφεδρεία, καθώς ήδη αρκετοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα δηλώνουν ενστάσεις. Σημαντικό κεφάλαιο άνοιξε, τέλος, από την αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον για κατάργηση των φοροαπαλλαγών η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2011 και ασφαλώς αναμένονται διευκρινίσεις για το ποιες φοροαπαλλαγές κόβονται και για ποιους. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι δαπάνες για ενοίκια, νοσήλεια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών και πολλές ακόμη κατηγορίες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου