Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Στο «κόκκινο» το ΙΚΑ -Διπλό «ψαλίδι» για τις επικουρικές συντάξεις

syntaksiouxoiΔιπλή μείωση έρχεται από το Σεπτέμβριο στις επικουρικές συντάξεις, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να παρακρατείται η κλιμακωτή (3% - 10%) εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και, ταυτόχρονα, θα γίνει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση των ποσών που θα χορηγούν, από την 1/1/2012, τα ελλειμματικά ταμεία.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παραδέχθηκε χθες ότι το ΙΚΑ ΕΤΑΜ θα χρειαστεί επιπλέον 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2011 για να «καλύψει» τις υποχρεώσεις του. Τα 600 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως πρόσθετη κρατική επιχορήγηση (σε συμφωνία με την τρόικα και με δεδομένη την υστέρηση εσόδων λόγω της ύφεσης, της ανεργίας και των μειώσεων των μισθών). Τα 200 - 250 εκατ. ευρώ θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν έναντι των οφειλών.

Είτε με τη χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είτε μέσω της τελευταίας ρύθμισης που εξακολουθεί να ισχύει ως «λύση» για την αποφυγή των κατασχέσεων και των μηνύσεων. Ο Γ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε, πάντως, ότι τα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών θα ενταθούν από το Σεπτέμβριο με ελέγχους στην καταβολή συντάξεων και επιδομάτων καθώς και των αναπηρικών συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε χθες (μιλώντας στο MEGA) ότι οι αναλογιστικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί για το 95% των επικουρικών ταμείων και μέσα στο Σεπτέμβριο θα αποφασιστούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν (δηλαδή η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης) ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματά τους.

Όπως είπε ο υπουργός, οι μειώσεις θα αφορούν μόνο στα ελλειμματικά ταμεία, ενώ δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε τουλάχιστον 4 (στο ΤΕΑΔΥ, στο ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες, των ΟΤΑ και των εμποροϋπαλλήλων) τα οποία, όπως έδειξαν τα «τεστ αντοχής», δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα ξεπεράσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ και με την εισφορά στις συντάξεις (βλ. πίνακα) περίπου 236.000 συνταξιούχων που εισπράττουν ποσά πάνω από 300 ευρώ θα επιχειρηθεί να «καλυφθούν» τα ταμειακά ανοίγματα.

Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ (έχουν παραγγελθεί αντίστοιχες μελέτες, παρά τις πρώτες μειώσεις που τρέχουν και είναι 10% για το Δημόσιο και 15% για τα ταμεία των ΔΕΚΟ). Το μεγαλύτερο έλλειμμα (περί τα 2 δισ. ευρώ) αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ, με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου