Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Στα ύψη η διεθνής τιμή ζάχαρης, στο ναδίρ τη παραγωγή στην Ελλάδα


Στα ύψη η διεθνής τιμή ζάχαρης, στο ναδίρ τη παραγωγή στην Ελλάδα«Τον τελευταίο χρόνο η τιμή της ζάχαρης στις διεθνείς αγορές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία του προϊόντος.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καλλιεργούμενη έκταση τεύτλων στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά είναι η μικρότερη στα χρονικά της καλλιέργειας και δεν ξεπερνά τις 57 χιλιάδες στρέμματα, κυρίως στην κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη. Η αποθάρρυνση των γεωργών να καλλιεργήσουν τεύτλα προέκυψε από την άρνηση της διοίκησης της Ε.Β.Ζ. να δώσει πρόσθετα κίνητρα στην παραγωγή τεύτλων, καθώς το επιτρέπουν και οι ιστορικά υψηλές διεθνείς τιμές του τελικού προϊόντος. Κατόπιν πιέσεων των παραγωγών αλλά και προτάσεως που καταθέσαμε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ( με την υπ' αριθμ. 7801/14-12-2010 ερώτησή μας), η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεσμεύτηκε για ένταξη της καλλιέργειας των τεύτλων στο καθεστώς επιδότησης της ολοκληρωμένης διαχείρισης του μέτρου 1.3.2 του προγράμματος « Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδότηση της καλλιέργειας με 50 έως 60 ευρώ/στρέμμα, ικανή να καταστήσει ανταγωνιστική την καλλιέργεια των τεύτλων έναντι άλλων με θετικές επιπτώσεις και στα λειτουργικά της Ε.Β.Ζ., βοηθώντας τη σημαντικά και στα οικονομικά της. Επειδή λοιπόν το κρίσιμο διακύβευμα την περίοδο αυτή είναι να γίνουν έγκαιρα και σωστά όλες οι ενέργειες από την κυβέρνηση ώστε η τευτλοκαλλιέργεια να ενταχθεί στο καθεστώς που προανέφερα, κατέθεσα σχετική ερώτηση προς το ΥπΑΑΤ για το συγκεκριμένο θέμα».
Ωστόσο εσφαλμένες επιλογές και πολιτικές και της σημερινής κυβέρνησης οδήγησαν την καλλιέργεια των τεύτλων στη συρρίκνωσή της σε πρωτόγνωρο βαθμό στα ιστορικά της χώρας», τονίζει σε ερώτησή του ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κασαπίδης, υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης αγροτικής ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, ενώ οι ανάγκες της χώρας σε ζάχαρη αγγίζουν τους 320 χιλιάδες τόνους ετησίως, από τους οποίους η εθνική ποσόστωση είναι στους 158 χιλιάδες τόνους, φέτος η χώρα μας εκτιμάται ότι θα καλύψει μόλις τους 30 – 35 χιλιάδες τόνους από την εγχώρια παραγωγή. Τους υπόλοιπους 280 – 290 χιλιάδες τόνους ζάχαρης θα αναγκαστεί να τους εισάγει από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου