Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πληροφορίες για οκτώ νεκρούς από έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού

Διακοπή ρεύματος σε μεγάλο τμήμα της χώρας
Πληροφορίες για οκτώ νεκρούς από έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού
Λεμεσός

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 06:00 τη Δευτέρα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Ζύγι μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας στην Κύπρο. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για οκτώ νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Το σημείο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ είναι έντονη η μυρωδιά καμένου στην περιοχή.

Λόγω της έκρηξης, υπάρχει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Κύπρου. 

Επειδή υπάρχουν πολλοί τραυματίες, οι κυπριακές Αρχές απηύθυναν έκκληση να μην υπάρχει για άλλους λόγους συμφόρηση στα νοσοκομεία ώστε αυτά να δέχονται τους τραυματίες από την έκρηξη, τα ακριβή αίτια της οποίας δεν έγιναν γνωστά, δηλαδή δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί αν πρόκειται για ατύχημα ή για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», κάτοικοι της περιοχής άκουσαν εκκωφαντικό θόρυβο από εκρήξεις και είδαν στον ουρανό ένα μεγάλο μανιτάρι καπνού, ενώ στη ναυτική βάση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν σπεύσει διασώστες από όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.

Η έκρηξη ήταν ισχυροτάτη, ακούστηκε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή, ακόμα και στη Λάρνακα, ενώ έκλεισαν δρόμοι από τα αντικείμενα τα οποία εκσφεντονίστηκαν.

Ο αριθμός των τραυματιών είναι άγνωστος, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σταλεί ασθενοφόρα ακόμα και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται ήδη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη ναυτική βάση υπήρχαν 98 κιβώτια πυρίτιδας και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δύο εξ αυτών πήραν φωτιά, από άγνωστη αιτία. Η φωτιά μεταδόθηκε και στα υπόλοιπα κιβώτια, προκαλώντας τις ισχυρές εκρήξεις.

Τα κοντέινερς είχαν κατασχεθεί από εμπορικό πλοίο πριν από τρία χρόνια, το οποίο μετέφερε πυρομαχικά.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν απέκλεισε να υπάρχουν τραυματίες στη ναυτική βάση.

Η αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού και τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.

Εν τω μεταξύ, βλάβες που εκτιμάται ότι οφείλονται στις εκρήξεις σημειώθηκαν στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Μονής και του Βασιλικού, οι οποίοι τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Η έκρηξη μεταδόθηκε από όλα τα διεθνή μέσα (στο Al Jazeera και στο ΒΒC ως πρώτη είδηση), ενώ οι κυπριακές Αρχές δεν έχουν δηλώσει ακόμα ποια ήταν τα ακριβή αίτια της έκρηξης αλλά και τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Η ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» είναι μια σύγχρονη βάση και έχει διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και κυρίως στην κρίση του Λιβάνου.

Πηγή: REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου