Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Μια ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε έγγραφο του απάντηση στην ερώτηση βουλευτών για τη συνένωση των ΔΟΥ, αναφέρει ότι η μείωση του λειτουργικού κόστους, ο περιορισμός του κατακερματισμού και η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων για τη δραστηριοποίηση στο νευραλγικό τομέα των ελέγχων με τη δημιουργία νέων ευέλικτων μονάδων, είναι ο στόχος της οργανωτικής και λειτουργικής μεταρρύθμισης στη δομή τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προωθείται, προβλέπεται να διατηρηθεί μία ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού και οι υπόλοιπες να αντικατασταθούν με Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και για το νησιωτικό χώρο, αναφέρει επίσης ο κ. Βενιζέλος αλλά ξεκαθαρίζει ότι «τελικές αποφάσεις για την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ δεν έχουν ακόμη ληφθεί».


Με την αλλαγή στο χάρτη των ΔΟΥ και την εσωτερική αναδιοργάνωση αυτών, οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις σημερινές ΔΟΥ θα αξιοποιηθούν με τη μετακίνησή τους στις διατηρούμενες αναβαθμισμένες ΔΥΟ, προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια στελέχωσης αυτών και να επιτευχθεί αυξημένη αποτελεσματικότητα, σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει ότι «προκειμένου με την αναδιοργάνωση αυτή να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, διευρύνεται η δυνατότητα των υπαλλήλων να διεκπεραιώνουν φορολογικές υποθέσεις εκτός ΔΟΥ, αναβαθμίζονται σημαντικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και υλοποιούνται πολλές νέες».

Το τελικό οργανωτικό σχήμα λειτουργίας των ΔΟΥ, όταν θα εφαρμοστεί, θα προβλέπει ανάγκη για αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών και επιχειρηματιών στη ΔΥΟ, μόνο σε περιπτώσεις ελέγχου μετά από πρόσκληση του προϊσταμένου της μονάδας, ενημερώνει επίσης ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει ότι «η υποβολή όλων των τύπων δηλώσεων, βεβαιώσεων, καταστάσεων, η έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων καθώς και οι πληρωμές οφειλών θα γίνονται ηλεκτρονικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου