Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Αγέλες αγριογούρουνων στην Αυγή

ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν παράνομη δράση κυνηγών, με την συγκάλυψη των αρμόδιων υπηρεσιών
Πονοκέφαλο για τους λιγοστούς κατοίκους της Αυγής του δήμου Κοζάνης, αποτελούν οι καθημερινοί «ανεπιθύμητοι επισκέπτες» στον κάμπο του χωριού.
Πρόκειται για αγέλες αγριογούρουνων που κατεβαίνουν καθημερινά από το παρακείμενο δάσος στα χωράφια, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες, όπως πατάτες, σιτηρά, τριφύλλια, καλαμπόκια κ.λ.π. Μάλιστα οι κάτοικοι καταγγέλλουν μία «περίεργη συμπαιγνία» ορισμένων κυνηγών και δασαρχείου, μιλώντας για «μια ομάδα πέντε – έξι ατόμων που έχουν μετατρέψει σε τσιφλίκι τους την περιοχή για να κυνηγούν παράνομα».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χρήστος Παπαδημητρίου, η Αυγή είναι ένα μικρό χωριό με περίπου δέκα οικογένειες που κατοικούν μόνιμα. Το χωριό βρίσκεται μέσα στο δάσος, ενώ ο κάμπος των 1.100 στρεμμάτων περιμετρικά καλύπτεται από δάσος. Πρόσθεσε ότι «εδώ και έξι – επτά χρόνια αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τις επιθέσεις αγριογούρουνων που προκαλούν πολύ μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα οξύνεται, ενώ φέτος ξεπέρασε κάθε όριο. Παλιότερα πρέπει να είχαμε 20-30 αγριογούρουνα, τώρα πολλαπλασιάστηκαν φτάνοντας περίπου τα 200». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «ένα βράδυ που κάναμε περιπολία στα χωράφια, μετρήσαμε σε ένα χωράφι με καλαμπόκι εξήντα αγριογούρουνα, τα οποία ισοπέδωσαν στην κυριολεξία την καλλιέργεια». Αρκεί να σημειωθεί ότι τα 400 από τα 1.100 στρέμματα έχουν καταστραφεί. Ορισμένοι μόνο από τους αγρότες που έπαθαν μεγάλες ζημιές είναι οι Μιχάλης Καμπουρίδης με 70 στρέμματα σιτηρά και πατάτες, Ηρακλής Θεοδωρίδης με 30 στρέμματα σιτηρά, καθώς και οι Ηλίας Αλτής, Γιώργος Περτσινίδης και Φώτης Τσοτουλίδης με λιγότερα στρέμματα. Να σημειωθεί μάλιστα πως δεν είναι λίγοι οι αγρότες που απηύδησαν και δηλώνουν αγανακτισμένοι ότι «θα σταματήσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, αφού δεν είναι διατεθειμένοι να παράγουν ζωοτροφές για τα αγριογούρουνα».
Οι λιγοστοί κάτοικοι – αγρότες του οικισμού είναι ανυπεράσπιστοι, καθώς, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, «εδώ και πέντε χρόνια καταγγείλαμε εγγράφως την Οδύσσεια των αγροτών μας στο δασαρχείο Κοζάνης, αλλά δυστυχώς δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο». Άλλοι πάλι κάτοικοι του χωριού προχώρησαν λίγο παραπέρα, αφού εκτιμούν ότι «το πρόβλημα το δημιουργούν λιγοστοί άνθρωποι του κυνηγετικού συλλόγου, με την ανοχή του δασαρχείου. Πρόκειται για μια περίεργη συμπαιγνία που κάνει κουμάντο στην περιοχή». Ειδικότερα υποστηρίζουν ότι απαγορεύουν το κυνήγι στη συγκεκριμένη περιοχή για να πολλαπλασιάζονται τα θηράματα, ώστε να κυνηγούν οι ίδιοι ακόμη και παράνομα. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία κατοίκου, «ρίχνουν καλαμπόκι περιμετρικά του κάμπου, ώστε να βρίσκουν τροφή τα αγριογούρουνα, τα οποία στη συνέχεια μπαίνουν στα χωράφια και καταστρέφουν τα πάντα». Ο ίδιος κάτοικος εξηγεί ότι «αυτό γίνεται για να μην απομακρυνθούν από την περιοχή τα αγριογούρουνα, ώστε να βρίσκουν άφθονα θηράματα ορισμένοι επιτήδειοι». Προσθέτει ότι «είναι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που ‘αστυνομεύουν’ την περιοχή, καθώς αν δουν άγνωστο αυτοκίνητο το βράδυ το σταματούν και το ελέγχουν, ώστε να έχουν την αποκλειστικότητα στο κυνήγι του αγριογούρουνου».
Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα με αγριογούρουνα τη νύχτα, αλλά ευτυχώς οι ζημιές ήταν υλικές. Η λύση σύμφωνα με τον Χ. Παπαδημητρίου βρίσκεται «στην άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού στη συγκεκριμένη περιοχή και στην επέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών που πρέπει να αποθαρρύνουν κάποιους που μεθοδευμένα προσπαθούν να εγκλωβίσουν τα αγριογούρουνα στην δασική περιοχή του χωριού μας».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου