Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Σε διεθνή διαγωνισμό η ΣΕΚΑΠ

Picture 0 for Σε διεθνή διαγωνισμό η ΣΕΚΑΠΑνοίγει οριστικά ο δρόμος για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την πώληση της συμμετοχής της στην καπνοβιομηχανία

«Φρένο» στην προωθούμενη αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά το ποσό των 25 εκ. ευρώ καθώς και στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΣΕΚΑΠ, έβαλε νωρίτερα στην επαναληπτική γενική συνέλευση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, η ΣΕΚΕ.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η εναλλακτική λύση που προβάλλει ρεαλιστική για  να ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας της βιομηχανίας, είναι η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού που, ήδη, δρομολογεί η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) με σκοπό να εκποιήσει σε ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή τη συμμετοχή ύψους 44,5%, την οποία κατέχει στη ΣΕΚΑΠ.

«Διαβεβαιώνουμε τους μετόχους της εταιρείας και τους εργαζομένους της ότι η ΣΕΚΕ δεν θα σταθεί εμπόδιο σε κάθε θετική εξέλιξη που αφορά στο μέλλον της ΣΕΚΑΠ», τόνισε στη συνέλευση ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Παναγιώτης Ταρενίδης, θέτοντας, ωστόσο, ως προϋπόθεση ότι όλες οι απαραίτητες διαδικασίες θα γίνουν υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και νομιμότητας. Ο ίδιος γνωστοποίησε, παράλληλα, πως σε ενημέρωση που υπήρξε από την ΑΤΕ, αναφέρθηκε ότι κινούνται οι διαδικασίες για την καταβολή στη ΣΕΚΑΠ ποσού ύψους 6 εκ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, που αφορά επιδότηση επενδυτικού προγράμματος το οποίο εκτέλεσε προ διετίας η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία.

Περαιτέρω ο κ. Ταρενίδης χαρακτήρισε το 2010 μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορική πορεία της ΣΕΚΑΠ και απέδωσε τη σημαντική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, που οδήγησαν την επιχείρηση σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, στην «εντελώς λανθασμένη και καταστροφική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης». Όπως ειπώθηκε, υπήρξαν τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα με συνέπεια να δημιουργηθούν τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα στην καπνοβιομηχανία. «Δυστυχώς η κυβερνητική πολιτική συνεχίζει να είναι επιβαρυντική, καθώς πέραν των παραπάνω, εσχάτως με τη ψήφιση στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου θεσμοθετήθηκε η επιβολή πέμπτης αύξησης της φορολογίας, κυρίως των φθηνών τσιγάρων, μέτρο που σε μεγάλο βαθμό θα πλήξει τη ΣΕΚΑΠ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ.

Βαριές καταγγελίες κατά της κυβερνητικής πολιτικής εξαπολύουν και οι περίπου 250 εργαζόμενοι στην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία, καθώς θεωρούν πως η επιχείρηση έχει στοχοποιηθεί προκειμένου να ευνοηθούν οι πολυεθνικές του κλάδου.


«Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, πρέπει να βρεθεί άμεσα ρευστότητα για να μην προκύψει κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ενός εκ των δύο σωματείων εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, Γιάννης Ζαπτής και θεωρεί ως τη χαριστική βολή την πρόσφατη απόφαση που περιλαμβάνεται μέσα στο μεσοπρόθεσμο για μείωση στις 26 μέρες, αντί των δύο μηνών που ίσχυε, του χρόνου αποπληρωμής του ειδικού φόρου κατανάλωσης προς το κράτος. Κάτι που σημαίνει πως μέχρι το Σεπτέμβριο η βιομηχανία, παρά τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, πρέπει να βρει και ένα ποσό που, κατά τον κ. Ζαπτή κυμαίνεται στα 20-21 εκ. ευρώ, για να αποπληρωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καπνού, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Από την πλευρά της Αγροτική Τράπεζα, που, έτσι κι αλλιώς, είχε τονίσει ότι δεν θα αξιοποιούσε το δικαίωμά της στην αύξηση κεφαλαίου, αν αυτή αποτελούσε επιλογή της γενικής συνέλευσης των μετόχων, εκκίνησε τη διαδικασία για την εξεύρεση του εξειδικευμένου συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει να διενεργήσει το διεθνή διαγωνισμό για το 44,5% των τίτλων της ΣΕΚΑΠ. Αν οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής έχουν βάση, τότε λογικά ο διαγωνισμός θα τελεσφορήσει, αφού λέγεται πως ενδιαφέρον για είσοδο στο κεφάλαιο της ΣΕΚΑΠ έχουν επιδείξει η China National Tobacco Corporation, η ινδική Bommidala Group – BBM και μια τουρκική καπνοβιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου