Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Αλβανός ο νέος υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ [Τούτη φρούτη κυβέρνηση ]

 


O εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Nikola Gruevski απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής την πρόταση για το πρόγραμμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Ιουνίου.
Στη νέα κυβέρνηση, το VMRO-DPMNE και ορισμένα μικρότερα συνεργαζόμενα, με αυτό, κόμματα θα έχουν 13 υπουργούς και δύο αντιπροέδρους, διατηρώντας τα υπουργεία των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Το DUI του Αli Ahmeti θα έχει στη νέα κυβέρνηση πέντε υπουργεία (Άμυνας, Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και δύο αντιπροέδρους, αρμόδιους για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Τη θέση του νέου υπουργού Άμυνας καταλαμβάνει ο αλβανικής καταγωγής Fatmir Besimi από το Τέτοβο, o οποίος είχε μέχρι σήμερα το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών (2004-2006 και 2008-2011). Στο μεσοδιάστημα εργάστηκε για το γραφείο της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Πρίστινα ενώ απέκτησε το διδακτορικό του μόλις το 2007 με υποτροφία του παραρτήματος Open Society Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με την πρόταση του Gruevski, νέος υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο 32χρονος Nikola Popovski, νυν πρέσβης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Antonio Milososki μετά την απόφαση του τελευταίου να μην συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο Popovski, μία ακόμα γραφική φιγούρα της πολιτικής σκηνής των Σκοπίων, αποτελεί προσωπική επιλογή του Gruevski, χωρίς όμως να διαθέτει ιδιαίτερη πολιτική ή διπλωματική εμπειρία. Μάλιστα, η τοποθέτησή του πέρυσι, στη θέση του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήταν πρόσωπο άγνωστο στον πολιτικό κόσμο και στην κοινή γνώμη της χώρας. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Antonio Milososki γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα είναι μέλος της νέας κυβέρνησης της χώρας, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους για την απόφαση του αυτή, η οποία προκάλεσε πληθώρα ερωτημάτων σε πολιτικούς κύκλους στην ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου