Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ρωσία και Καναδάς στέλνουν επίλεκτες Στρατιωτικές Δυνάμεις στην Αρκτική! Αιτία Παγκοσμίου Πολέμου;

Γράφει ο Λουκάς Δ. Συμπεράς

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, το BBC δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής. Σύμφωνα με αυτές, το ¼ του παγκόσμιου αποθέματος κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό.
Η Ρωσία, ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, διεκδικούν μέρη των εδαφών της Αρκτικής.

Το 2004, η Ρωσία έστειλε αποστολή με επικεφαλής τον Artur Chilingarov και τοποθέτησε σημαία της φτιαγμένη από τιτάνιο, στο βυθό του Βόρειου Πόλου. Η Ρωσία με αυτή τη συμβολική κίνηση, έστειλε τότε μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες, πως είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρις εσχάτων τα συμφέροντα της.

Χθες ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε πως το 2012 η Μόσχα σκοπεύει να ζητήσει την επέκταση των ορίων της υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ. Η Σύμβαση προβλέπει πως κράτη μέλη του ΟΗΕ μπορούν να ζητήσουν την επέκταση των ορίων της υφαλοκρηπίδας εφόσον υποβάλλουν γεωλογικά δεδομένα που ουσιαστικά πιστοποιούν πως η περιοχή αποτελεί φυσική προέκταση της ξηράς τους.
Η Ρωσία το 2001, είχε ξανά ζητήσει κάτι σχετικό που ωστόσο απορρίφθηκε τότε από τον ΟΗΕ γιατί τα στοιχεία που παρέθεσε δεν κρίθηκαν επαρκή.


Το θέμα αρχίζει και περιπλέκεται διότι οι ΗΠΑ δεν υπέγραψαν ποτέ τη συγκεκριμένη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας. Παράλληλα, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει υπογράψει η Ρωσία και όχι οι ΗΠΑ, τα παράκτια κράτη έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φτάνει μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια.
Πέρσι οι ΗΠΑ έστειλαν προειδοποιητικά δύο πυρηνικά υποβρύχια για περιπολία 150 μίλια έξω από την Αλάσκα.

Η Νορβηγία με τη σειρά της μετακίνησε βορειότερα τη κύρια στρατιωτική βάσης της, ενώ ο Καναδάς που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις δεν δίστασε το 2004 να δείξει την μεγάλη δυσαρέσκειά του όταν η Ρωσία τοποθέτησε τη σημαία της στο βυθό του Βόρειου Πόλου.

Μέσα σε όλα, οικολογικές οργανώσεις και επιστήμονες κάνουν λόγο για σοβαρή αραίωση στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Αρκτική. Την ίδια ώρα καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ για την Αρκτική με συνέπεια να λιώνουν οι πάγοι. Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ, που υπολόγισαν τις συνέπειες των εκπομπών διοξειδίου στο κλίμα του πλανήτη, μέχρι το 2040, στην Αρκτική δεν θα υπάρχουν πάγοι τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο συνδυασμός ύπαρξης άφθονου ορυκτού πλούτου, το γεγονός πως όλες οι χώρες της περιοχής δείχνουν αποφασισμένες να διεκδικήσουν μέχρις εσχάτων τα όσα καλώς ή κακώς τους ανήκουν, όπως επίσης η τεράστια οικολογική καταστροφή, αυτομάτως προβληματίζουν ιδιαίτερα αφού μια πιθανή στρατιωτική εμπλοκή κυρίως μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στη περιοχή θα προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις για ολόκληρο το πλανήτη.



Ρωσία και Καναδάς στέλνουν επίλεκτες Στρατιωτικές Δυνάμεις στην Αρκτική!


Σύμφωνα με το ρωσικό ITAR TASS και τη καναδική Montreal Gazette η Ρωσία αποφάσισε να στείλει στην Αρκτική επιστημονική αποστολή που θα συνοδεύεται από πυρηνικό παγοθραυστικό υποβρύχιο και δύο πολεμικές ταξιαρχίες. Η κάθε ταξιαρχία αποτελείται από 3.000 – 5.000 άτομα. Η ρωσική αποστολή συνολικά υπολογίζεται σε 10.000 στρατιώτες.

Σε απάντηση προς τη Ρωσία, ο Καναδάς αποφάσισε να στείλει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μέσα στον Αύγουστο, μαχητικά αεροσκάφη CF-18, ένα πολεμικό πλοίο, στρατιωτικές μονάδες πεζικού καθώς και τους Canadian Rangers (ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες σε αντίξοες συνθήκες). Η συνολική στρατιωτική δύναμη που υπολογίζεται να παρατάξει ο Καναδάς ανέρχεται στους 1.000 άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου