Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Τα Σκόπια αντιδρούν στο βιβλίο γεωγραφίας της Αλβανίας

<>Share
..ή άλλως: Δυο γάϊδαροι μαλώνανε για ξένον αχυρώνα!

"Πάρ' τη σκούφια σου και βάρα με", θα έλεγε ο θυμόσοφος ελληνικός λαός με τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στη γειτονιά των Βαλκανίων. Διαμαρτύρονται μαθαίνουμε -αν και καθυστερημένα- τα Σκόπια για το νέο βιβλίο Γεωγραφίας που διδάσκονται οι μαθητές της Αλβανίας!

Από αλβανική ηλεκτρονική εφημερίδα διαβάζουμε:


"Τα Σκόπια αντιδρούν ενάντια στη γεωγραφία της Αλβανίας
"

"Το περιεχόμενο του βιβλίου Γεωγραφίας της τετάρτης δημοτικού στα σχολεία της Αλβανίας προκάλεσε αντιδράσεις και ανησυχίες στα Σκόπια, την Ελλάδα και το Μαυροβούνιο. Οι ανησυχίες αυτές προκλήθηκαν από ένα σχολικό βιβλίο το οποίο λέει ότι το Κόσοβο, τμήματα της Ελλάδας και η μισή πΓΔΜ γεωγραφικά ανήκουν στην Αλβανία αλλά αποκόπηκαν δια της βίας από αυτήν μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1913.
Mετά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα και το Μαυροβούνιο, ξεσηκώθηκε και το κοινό στα Σκόπια!

Ο Σκοπιανός πρέσβης στα Τίρανα, Vele Trpevski, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει επίσημη απάντηση εάν αποδειχθεί ότι τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ στην πΓΔΜ σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου είναι ακριβή."


Το περίφημο βιβλίο, που φέρει στο εξώφυλλο του το χάρτη της "Μεγάλης Αλβανίας", έγινε γνωστό από διάφορα δημοσιεύματα σε ελληνικούς ιστότοπους εδώ και αρκετό καιρό. Σε αυτό, οι αλβανοί διδάσκουν στα παιδιά τους πως είναι κατευθείαν απόγονοι του φημισμένου βασιλιά Πύρρου της Ηπείρου και της (ηπειρώτισσας) μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδας..

Επίσης, εμφανίζουν ως ..αλβανικούς ΜΟΝΟ ΟΚΤΩ ελληνικούς νομούς (Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών και ολίγη Αιτωλοακαρνανία –η Εύβοια τους ξέφυγε, παραδόξως), ενώ οι Έλληνες παρουσιάζονται ως "αιμοσταγείς, που έκαναν εθνοκάθαρση εις βάρος των Τσάμηδων"! (παραλείποντας το γεγονός ότι οι Τσάμηδες ήταν στην πραγματικότητα αυτοί που συνεργάστηκαν με τους ναζί και κατέσφαξαν τον ελληνικό πληθυσμό της Ηπείρου).

Σ’ αυτή την ..εικονική χώρα περιλαμβάνονται ακόμα τα μισά Σκόπια κι ένα μέρος της Σερβίας (συμπεριλαμβανομένου και του Κοσσυφοπεδίου). Το ίδιο βιβλίο διανέμεται και στους μαθητές της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου –μια μειονότητα που στις σελίδες της επίμαχης Γεωγραφίας έχει "εξαφανιστεί" μέσα σε ποσοστό 2% που δήθεν απαρτίζουν Έλληνες, Σκοπιανοί και Μαυροβούνιοι! Επιπλέον, οι Βλάχοι (στη μεγάλη πλειονότητά τους ελληνικής συνείδησης και καταγωγής) χαρακτηρίζονται στο βιβλίο ως "πολιτιστική μειονότητα"..

Το 1/5 της ηπειρωτικής Ελλάδας βαφτίζεται στο συγκεκριμένο βιβλίο "αλβανικό εθνικό έδαφος από αρχαιοτάτων χρόνων", με τον ισχυρισμό ότι στα εδάφη αυτά κατοικούσαν Ιλλυριοί (πρόγονοι, υποτίθεται, των σημερινών Αλβανών) κι ελάχιστοι, σκόρπιοι Έλληνες. (Το ότι η Ήπειρος –η Δωδώνη συγκεκριμένα- θεωρείται η αρχική κοιτίδα του γένους των Ελλήνων, διά των Σελλών που προσκυνούσαν τον Δωδωναίο Δία κι έδωσαν το όνομά τους στο ελληνικό έθνος (Σέλληνες – Έλληνες), βάσει επιστημονικών ερευνών και πολλαπλής τεκμηρίωσης είναι απλά λεπτομέρεια για τους Αλβανούς..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου