Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Μεγάλο ενδιαφέρον για το Φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ

Μεγάλο ενδιαφέρον για το Φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ
Πολλοί στρατηγικοί εταίροι, 21 για την ακρίβεια, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατέθεσαν πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού πάρκου στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα από κοινού με τη ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Εξεύρεση Μακροχρόνιου Στρατηγικού Εταίρου στο Πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την από κοινού ανάπτυξη με τον όμιλο ΔΕΗ ενός σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία ενός Φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος περίπου 200mw στο Νομό Κοζάνης, την κατασκευή και λειτουργία ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταικών συστημάτων, και ενδεχομένως την επέκταση της μακροχρόνιας συνεργασίας σε από κοινού ανάπτυξη και άλλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και ενδεχομένως και άλλες ενεργειακές – τεχνολογικές δράσεις στην περιοχή.
Η διαδικασία, που διενήργησε η κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 29 Απριλίου με την κατάθεση 21 προτάσεων (βλ. συν. Πίνακα). Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των συμμετεχόντων συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς και εγχώριας ενεργειακής αγοράς, ενώ συνολικά συμμετέχουν εταιρείες από 9 χώρες εκτός της Ελλάδος.
Μετά την εξέταση των προτάσεων, θα ενεργοποιηθεί η 2η φάση της διαδικασίας επιλογής Στρατηγικού εταίρου, που συνίσταται στην Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων από όσες εκ των εταιρειών ικανοποίησαν με τις προτάσεις τους τα κριτήρια αποδοχής της 1ης φάσης, δηλαδή της φάσης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Πίνακας εταιρειών που κατέθεσαν πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
1. Lanco Solar International Ltd (Ινδία)
2. Κοινοπραξία Μακεδονική Φωτοβολταϊκή: Ελλάκτωρ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε., ΙΝΤΡΑΚΑΤ, DAMCO Energy S.A., Διεθνής Κατασκευαστική A.T.T.N.E. (Ελλάδα)
3. Toshiba Corporation – Mitsubishi Corporation (Ιαπωνία)
4. Siemens AG - Siemens A.E. (Γερμανία)
5. China North Industries Corp. (NORINCO) - ΑΤΕΣΕ Α.Ε. (Κίνα - Ελλάδα)
6. Elecnor S.A. (Ισπανία)
7. Yingli Green Energy Holding Co. (“Yingli Solar”) (Κίνα)
8. Q-Cells SE – REC – Schneider Electric (Γερμανία - Νορβηγία)
9. SunEdison Hellas Solar Energy S.A. (μητρική: ΗΠΑ)
10. SPWR Solar Energeiaki Hellas (100% θυγατρική της SunPower Corp.) – METKA Α.Ε. (ΗΠΑ – Ελλάδα)
11. Κοινοπραξία ESSE s.rl.: Enel Green Power Spa - Sharp Corporation – Sharp Electronics (Italia) Spa (Ιταλία Ιαπωνία)
12. EDF Energies Nouvelles (Γαλλία)
13. Hanergy Holding Group Ltd (σε συνεργασία με τη 5K Enterprises S.A.) (Κίνα)
14. Shanghai Aerospace Automobile Electromechanical Co. Ltd (Κίνα)
15. AES Solar Energy Limited (ΗΠΑ)
16. Enolia Energy S.A. – ITOCHU Corporation – Abeinsa Ingeniera y Construccion S.A. – Solar Cells Εναλλακτικά Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας Α.Ε. – Yingli Green Energy Holding Co. Ltd (Ελλάδα – Ιαπωνία – Ισπανία – Κίνα)
17. J&P AVAX S.A. – Sorgenia SpA – Würth Solar GmbH Co., KG (Ελλάδα - Ιταλία – Γερμανία)
18. Centrotherm Photovoltaics AG – Dongfang Electric International Corporation - DTS Hellas S.A. (Γερμανία – Κίνα - Ελλάδα)
19. Sojitz Corporation – ISOLUX INGENIERIA S.A. (Ιαπωνία - Ισπανία)
20. CEEG Research Solar Institute Co. Ltd* (Κίνα)
21. GMG International Engineering & Equipment Co. Ltd – Positive Energy* (Κίνα - Ελλάδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου