Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Γιάννης Μπουτάρης: "Οι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι. Δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα"

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από τη Μελβούρνη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Μελβούρνη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της 30ης επετείου αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Εκεί μίλησε στην εφημερίδα της ομογένειας 'Νέος Κόσμος' και αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. "Όποια και αν είναι η λύση αυτή, θα είναι οδυνηρή, αλλά είναι η μόνη διέξοδος". Όπως μάλιστα υπογράμμισε, η καταγωγή της οικογένειάς του από την μία πλευρά είναι από το Κρόσοβο, που σήμερα είναι εντός των γεωγραφικών συνόρων της Π.Γ.Δ.Μ. Παρόλ' αυτά όπως ανέφερε "Δεν μου πάει με τίποτα να πω αυτή την περιοχή Μακεδονία. Πρέπει να βρεθεί όμως μια λύση. Να κάνουμε ένα συμβιβασμό".
Αναφερόμενος στα πολιτικά πρόσωπα της γειτονικής χώρα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ, που όπως είναι "σοβαρός", ενώ δήλωσε πως ένα όρος που εκείνος είχε προτείνει, αυτός της "Σλαβομακεδονίας" θα ήταν αποδεκτός. Αντίθετα, κατηγόρησε τον σημερινό πρόεδρο, Νίκολα Γκρουέφσκι για σφετερισμό των ελληνικών συμβόλων. "Αναγνωρίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Ναι είναι κάτι. Να μην ξεχνάμε ότι είναι Βούλγαροι. Δεν υπάρχει γλώσσα Μακεδονική. Όλα τα δημιούργησε ο Τίτο. Λέω, λοιπόν, ότι το θέμα πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί. Να λυθεί με μια συμβιβαστική λύση και ξέρω ότι αυτό θα είναι οδυνηρό για μας". Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε όμως και στις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί πως δεν ανέχεται να λέγεται ελληνική η Μακεδονία, χαρακτηρίζοντάς τες ακροδεξιές αθλιότητες.
Τέλος, ο κ. Μπουτάρης μίλησε και για την υποτιθέμενη πρότασή του να δοθούν τούρκικα ονόματα σε δρόμους της Θεσσαλονίκης και, μάλιστα, στην οδό Αγίου Δημητρίου, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. "Αυτό ούτε Τούρκος δεν θα τολμούσε να το προτείνει και θα το πρότεινα εγώ που είμαι Έλληνας Ορθόδοξος;" σημείωσε. "Στη Θεσσαλονίκη το 1938, με το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης μετονομάστηκε η οδός Αποστόλου Παύλου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ. Μετά τα γεγονότα του '55 στην Κωνσταντινούπολη επαναφέρθηκε το όνομα Αποστόλου Παύλου" σημείωσε και συμπλήρωσε. "Είπα, λοιπόν, ότι θα μπορούσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να επαναφέρει το όνομα του Ατατούρκ και έκτοτε με βρίζουν και έφτασαν να λένε κάποιοι ακροδεξιοί πως είχα προτείνει να μετονομαστεί η οδός Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ. Τούρκος να ήμουν δεν θα το τολμούσα. Προς Θεού".
Πηγή: www.thestival.gr
Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου