Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Τι σημαίνει η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Τι σημαίνει η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ Πώς θα επηρεάσει την τσέπη των Ελλήνων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων στο 0,15% από το 0,25% σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο, φοβούμενη ότι η Ευρωζώνη θα μπει σε φάση αποπληθωρισμού.
Αυτή η μείωση φέρνει εξελίξεις στην τσέπη και των πολιτών, τόσο θετικές όσο όμως και αρνητικές, αφού αναμένεται να φέρει μείωση των δόσεων σε όσους έχουν πάρει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με ευρώ.
Η μείωση κατά 0,1% στο βασικό επιτόκιο, συνεπάγεται μείωση κατά περίπου 5 ευρώ στη δόση στεγαστικού δανείου ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια, κυμαινόμενου επιτοκίου, συνδεδεμένου με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Από την άλλη πλευρά, δεν θα βγουν κερδισμένοι όσοι έχουν λεφτά στις τράπεζες, αφού θα μειωθούν τα επιτόκια καταθέσεων. Φυσικά, όσο περισσότερες καταθέσεις έχει κάποιος, τόσα περισσότερα θα χάσει. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι θα μηδενιστούν σχεδόν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, ενώ μπορεί να πέσουν και κάτω από το 2% τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Αυτό που απομένει να δούμε είναι το αν οι τράπεζες θα αποφασίσουν να δώσουν λεφτά στην πραγματική οικονομία, αφού ο Μάριο Ντράγκι έβαλε αρνητικό το επιτόκιο των καταθέσεων των τραπεζών στο -0,1%, από το μηδέν που ήταν μέχρι σήμερα. Πρόκειται στην ουσία για επιτόκιο "τιμωρός", αφού αναγκάζει τις τράπεζες να μην "παρκάρουν" τα χρήματά τους. Έτσι, τις πιέζει να δώσουν δάνεια ενισχύοντας τις οικονομίες, καθώς πλέον δεν τις συμφέρει να καταθέτουν τα χρήματα στην ΕΚΤ.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου