Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Παιδόφιλους σε 32 χώρες εντόπισε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Internet

Παιδόφιλους σε 32 χώρες εντόπισε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Internet Ηλεκτρονικά ίχνη παιδόφιλων σε διάφορες χώρες του κόσμου κατάφερε να εντοπίσει η ΕΛ.ΑΣ., μέσω μεγάλης διεθνούς επιχείρησης κατά της παιδικής πορνογραφίας, με την κωδική ονομασία «HYDRA».
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που διήρκεσε πάνω από επτά μήνες, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε συνολικά 78 χρήστες - δράστες, τα ηλεκτρονικά ίχνη των οποίων οδηγούν σε 32 διαφορετικές χώρες. Αυτό κατέστη δυνατό με τη χρήση του ειδικού προγράμματος TLO (λογισμικό σάρωσης ηλεκτρονικών ιχνών διακίνησης πορνογραφικού υλικού).
Εκτός από την Ελλάδα, εντοπίστηκαν ίχνη παιδόφιλων σε Γερμανία, Ρωσία, Η.Π.Α, Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σουηδία, Κίνα, Τσεχία, Ιράν, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Βραζιλία, Περού, Βενεζουέλα, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Κολομβία και Γεωργία, Λίβανο, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Καναδάς, Πορτογαλία, Μεξικό, Μπαχάμες, Αυστρία, Σλοβενία και το Βέλγιο.
Στην Ελλάδα, σχηματίστηκαν τρεις αυτοτελείς δικογραφίες και συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία στα Ιωάννινα και την Αττική τρία άτομα, από τα οποία δύο είναι Έλληνες ηλικίας 34 και 25 ετών και ένας 47χρονος αλλοδαπός υπήκοος Βουλγαρίας. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω του διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο, ταυτοποιήθηκε η εγκληματική δράση του 34χρονου, ο οποίος διακινούσε σκληρό παιδικό πορνογραφικό υλικό, μέσω ειδικού προγράμματος ανταλλαγής αρχείων Peer to Peer (P2P), στο Διαδίκτυο.

HYGDRAAA
Στη συνέχεια, μετά από αξιοποίηση των διαδικτυακών ευρημάτων και ιχνών του 34χρονου συλληφθέντα και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, πραγματοποιήθηκε στοχευμένη διαδικτυακή έρευνα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων, με απώτερο στόχο την εύρεση και τον εντοπισμό και άλλων χρηστών, που κατείχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Επιπλέον, στα τέλη Απρλίου συνελήφθη στα Ιωάννινα 47χρονος παιδίατρος. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν αποθηκευμένα σε διάφορα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, πλήθος αρχείων «σκληρού» υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω του Internet, η παραγωγή του οποίου συνδέεται με τη χρήση ανήλικου που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη, από υπαίτιο που ενεργεί κατά συνήθεια.
Ο παιδίατρος, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατείχε κεντρικό ρόλο σε κλειστή ομάδα χρηστών του συγκεκριμένου προγράμματος ανταλλαγής αρχείων, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, προγράμματα απόκρυψης ηλεκτρονικής ταυτότητας και κρυπτογράφησης, για να καλύπτουν την παράνομη δράση τους στο διαδίκτυο.
Ακολούθησε η σύλληψη στην Αττική, ενός 25χρονου, στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του οποίου βρέθηκαν αποθηκευμένα αρχεία (βίντεο και φωτογραφίες) με πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.
Τα διακινούμενα αυτά αρχεία απεστάλησαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για να εξεταστούν περαιτέρω, ενώ για πολλά από αυτά προέκυψε ότι αποτελούσαν πρωτοεμφανιζόμενο υλικό, «σκληρής» παιδικής πορνογραφίας.
Τα συνολικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την επιχείρηση για τις προαναφερθείσες χώρες, έχουν ήδη αποσταλεί στην Interpol και Europol για να εντοπιστούν οι υπόλοιποι χρήστες του προγράμματος, ο ακριβής αριθμός αρχείων που κατέχουν και για να αναγνωριστούν πιθανά θύματα παιδικής πορνογραφίας.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων από την ΕΛ.ΑΣ., είναι η πρώτη φορά που η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχεδιάζει, οργανώνει, συντονίζει και υλοποιεί μια τόσο μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση, στον παγκόσμιο διαδικτυακό ιστό.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου