Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Πρόεδρος Σκοπίων στη Μόσχα: Οι Ρώσοι έχουν την ίδια γλώσσα με τους Αρχαίους Μακεδόνες

Σκόπια.

«Η Ρωσία έχει την ίδια γλώσσα με τους αρχαίους Μακεδόνες» αυτή τη διατριβή ανέπτυξε  ο πρόεδρος του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ, κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Λομονοσόβ» ["Ломоносов"].

Ο σλαβο-βουλγαρικής καταγωγής πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ, έλαβε τον τίτλο του «ομότιμου καθηγητή» του ρωσικού Πανεπιστημίου Λομονοσόβ, και ανέπτυξε στην ομιλία του τη σημασία των γλωσσικών δεσμών μεταξύ των σλαβικών λαών και την αδικία εναντίον των Σλάβων των Σκοπίων για την άρνηση της γλώσσας τους ως «μακεδονικής» από την ημέρα της ανεξαρτησίας, του πρώην γιουγκοσλαβικού κρατιδίου.

Σύμφωνα με το σκοπιανό – σλαβικό , δημοσίευμα:

«Η ‘μακεδονική’ γλώσσα είναι ένας κλάδος της σλαβικής γλωσσικής κοινότητας, στην οποία ανήκουν όλες οι γλώσσες που έχουν τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας. Όποιος μιλάει «μακεδονικά» είναι μέρος της» [στα σλαβικά: Секој што зборува македонски е дел од истата], είπε ο Γκεόργκι Ίβανοφ, απευθυνόμενος σε καθηγητές και φοιτητές του προαναφερόμενου Ρωσικού Πανεπιστημίου.

Ο Ίβανοφ σημείωσε ότι η σύγχρονη «μακεδονική» γλώσσα, έχει αναγνωριστεί επίσημα, από όλες σχεδόν τις χώρες, με εξαίρεση των δύο γειτονικών.

«Η Βουλγαρία την αντιμετωπίζει ως μια διάλεκτο της βουλγαρικής. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι «μακεδονική γλώσσα» δεν υπάρχει, αν και μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις φορές την έχει, επίσημα, αναγνωρίσει», δήλωσε ο Ίβανοφ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του πολυεθνικού πρώην γιουγκοσλαβικού κράτους, τόνισε τους  ιστορικούς, πνευματικούς  και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του σκοπιανού λαού, επικαλούμενος ένα μεγάλο αριθμό συγγραφέων που έχουν εργασθεί για το θέμα αυτό.

Ανέφερε, μάλιστα, τη συγκεκριμένη εργασία  του Μάουρο Ορμπίνι  που δημοσιεύθηκε το 1601 που έγραψε «Το Βασίλειο των Σλάβων». Σε αυτό ο συγγραφέας παραθέτει  απόσπασμα από τον Ιερεμία Ρούσο που έγραψε τα «Χρονικά της Μοσχοβίας» το 1227 που λέει:

«Οι Ρώσοι είχαν την ίδια γλώσσα με τους αρχαίους Μακεδόνες», και υποστηρίζει ότι  οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν την γλώσσα που μιλούσε ο ίδιος, τη σλαβική (προφανώς, για να προσδώσει αίγλη στο παρελθόν των Ρώσων).

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ  Σκοπίων και Ρωσίας, ο πρόεδρος Ίβανοφ απένειμε διάκριση και Μετάλλιο Τιμής της χώρας του, σε δύο επιφανείς καθηγητές του Πανεπιστημίου Λομονοσόβ.


echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου