Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Το τέμενος με τον Ιησού στον τρούλο!

Η προσευχή μουσουλμάνων και η ανάγνωση του κορανίου από ιμάμηδες υπό τη σκέπη του Παντοκράτορα Ιησού Χριστού όχι μόνο είναι πρωτόγνωρο ως εικόνα, αλλά σίγουρα είναι μοναδικό γεγονός για μουσουλμανική χώρα, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι η Τουρκία!
Στην Αμάσεια, στη βόρεια Τουρκία, εκεί όπου κάποτε άνθιζε το ποντιακό στοιχείο, υπάρχει εκκλησία που μετά το 1924 και τη σφαγή του Ελληνορθόδοξου στοιχείου από τους Τούρκους έγινε τζαμί, όπως εκατοντάδες άλλες εκκλησίες στην ευρύτερη περιοχή. Στο συγκεκριμένο τζαμί όμως οι Τούρκοι σεβάστηκαν τις αγιογραφίες που υπήρχαν.
Όχι μόνο δεν τις κατέστρεψαν, όπως επιβάλλει ο ισλαμικός νόμος, αλλά τις διατήρησαν. Σημειώνεται ότι ο ισλαμικός νόμος απαγορεύει αυστηρά την απεικόνιση χριστιανικών μορφών σε τεμένη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Aksam», οι ιμάμηδες αναγιγνώσκουν περικοπές από το κοράνι στεκόμενοι ακριβώς στο κέντρο του τζαμιού, εκεί όπου βρίσκεται ο τρούλος της εκκλησίας με την υπέροχη τοιχογραφία του Παντοκράτορα Ιησού Χριστού! Και μάλιστα δείχνουν να το απολαμβάνουν.
Στην περιοχή της Αμάσειας μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα ζούσε πυκνός ελληνορθόδοξος πληθυσμός, καθώς και πολλοί κρυπτοχριστιανοί. Κάποιοι έφυγαν, αλλά κάποιοι παρέμειναν εκεί. Δεν αποκλείεται λοιπόν να πρόκειται για κρυπτοχριστιανούς της Τουρκίας που προσποιούνται τους μουσουλμάνους.
Η εκκλησία χτίστηκε το 1800, όταν ανθούσαν τα τοπικά μεταλλεία στα οποία δούλευαν Έλληνες εργάτες και το ελληνικό στοιχείο της περιοχής αριθμούσε πάνω από 100.000 κατοίκους, με πάνω από 300 ενορίες με ισάριθμες εκκλησίες, ενώ ήταν και έδρα μητρόπολης.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, στην εκκλησία αυτή η μεγαλοπρεπής τοιχογραφία του Παντοκράτορα Ιησού Χρηστού ήταν καλυμμένη μέχρι το 1924, οπότε η εκκλησία έγινε τζαμί.
Εκείνη την περίοδο όμως έγινε ένας μεγάλος σεισμός κι εμφανίστηκαν οι τοιχογραφίες του Ιησού Χριστού και των Δώδεκα Αποστόλων που τον περιστοιχίζουν. Κάποιοι μίλησαν για θαύμα... Από τότε ουδείς πείραξε τις τοιχογραφίες, αν και η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί.
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, espressonews.gr

apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου