Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα για τον ζεόλιθο

  • Οσμή σκανδάλου
  • Ερευνα για το «πάγωμα» της επένδυσης 40 εκατ. στον Εβρο
Προκαταρκτική εξέταση διέταξε σήμερα ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Περιβάλλοντος, και ο Γιάννης Μανιάτης ως υφυπουργός ματαίωσαν επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου...
στον Εβρο, τη στιγμή που η Ελλάδα εισάγει το ορυκτό αυτό σε ακριβότερη τιμή από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Οπως αποκάλυψε την Πέμπτη η «Ελευθεροτυπία», επί υπουργίας του Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ σταμάτησε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά Έβρου ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία είναι με ποσοστό 8% το ελληνικό δημόσιο το οποίο χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τον τζίρο αλλά και τους άμεσους και έμμεσους φόρους.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα εισάγει ακριβότερα χαμηλότερης ποιότητας ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, 10 χλμ. βόρεια των Πετρωτών, το κοίτασμα του ζεόλιθου εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία S&Β, του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, η οποία και ωφελείται από το ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά. Μέλος του Δ.Σ. της S&Β είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, του τσάρου της Οικονομίας και υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η εν λόγω εταιρεία αποκομίζει όφελος από το γεγονός ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελληνικής εταιρείας «GEO-VET», που προσπαθεί να πάρει την άδεια εξόρυξης, Γιάννη Βορδογιάννη, πέραν της επένδυσης των 40 εκατ. ευρώ που προτίθενται να κάνουν, διαμηνύουν ότι εξασφαλίζουν τις πωλήσεις του ελληνικού ζεόλιθου στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βόλφγκανγκ Ομπερμάγερ, κάνει προσπάθειες από την πλευρά του να ανοίξει ο δρόμος για την επένδυση, αλλά βρίσκει μπροστά του το τείχος της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Βάσει της παραγγελίας του κ. Πεπόνη θα πρέπει να εξακριβωθεί η βασιμότητα του επίμαχου δημοσιεύματος και ακολούθως να εντοπιστεί αν και από ποιους προκύπτει διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.
Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του χθες με αφορμή το δημοσίευμα, ανέφερε ότι η άρνηση συναίνεσης σε απευθείας ανάθεση για την εξόρυξη είχε νομική τεκμηρίωση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ότι από το 2011 ο φάκελος της συγκεκριμένης επένδυσης είχε σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Σε απάντησή του στο χθεσινό δημοσίευμα της «Ε», ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, παραδέχεται ότι «όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου -από το 2007 έως σήμερα- και όλες οι υπηρεσιακές ηγεσίες έχουν αρνηθεί να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις στην εκμετάλλευση του ζεόλιθου».
Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη καθώς ο Γιάννης Μανιάτης έχει μηνύσει τον πρώην γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιο Σώκο, για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση της εξόρυξης. Ως ηθικό αυτουργό στην παράβαση καθήκοντος καταγγέλλει τους υπευθύνους της εταιρείας GEO-VET. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας με τη σειρά τους κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του Γιάννη Μανιάτη. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, στην Εισαγγελία Ορεστιάδας, και αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων.
Από enet
greki-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου