Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

«Πρώτη φορά χώρα του ΝΑΤΟ θα έχει κινεζικά όπλα»

Άγκυρα.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την αγορά των πρώτων δικών της συστημάτων άμυνας μεγάλης εμβέλειας.
Νικητής ανεδείχθη η κινεζική κρατική εταιρεία «CPMIEC».


Τα αντιαεροπορικά συγκροτήματα των πυραύλων “Hungchi 9”, είναι σημαντικά κατώτερα σε επιδόσεις στους αποτυχόντες του διαγωνισμού υποψήφιους αμερικανικούς πυραύλους «Patriot» και τους ρωσικούς «S-300VM», σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως σημειώνει η ρωσική ‘Κομερσαντ’.

Πηγές κοντά στους εξαγωγείς όπλων, δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή  δεν έχει σχέση με τις τεχνικές και τα χαρακτηριστικά των συγκροτημάτων, αλλά η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κριτήρια.

«Ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση, της οποίας η σημασία είναι ακατανόητη για εμάς: Η αμυντική ικανότητα της χώρας θα ενισχυθεί σημαντικά με κινεζικά προϊόντα. Εμείς δεν ήμασταν πρόθυμοι να μειώσουμε τις τιμές τους στα τυφλά, δεν είναι προς το συμφέρον μας», δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην ‘Rosoboronexport’ (σημ. εταιρεία εξαγωγής οπλικών συστημάτων).

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν, επίσης, την ύπαρξη  ενός πολιτικού παράγοντα.
Ο επικεφαλής  του ερευνητικού Ινστιτούτου για την Άπω Ανατολή, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αλεξάντερ Λομανόφ, δήλωσε ότι η νίκη της «CPMIEC» στο διαγωνισμό προσφορών είναι μια «χειρονομία της Τουρκίας, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Κίνα».

Η συναλλαγή είναι μια  εξαιρετική διαφήμιση για την κινεζική αμυντική βιομηχανία, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία έχει πρόσβαση στην αγορά ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ», είπε.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου