Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Τσίπρας: Θα ακυρώσω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

1979371_534_355Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μιλώντας στους εργαζόμενους στον ΑΔΜΗΕ. ”Με παρακάλια στην κα Μέρκελ και στην κα Λαγκάρντ να τους λυπηθεί γιατί έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει διαφορετική στάση από την πλευρά των πιστωτών”, είπε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι: “Ο στόχος τους άλλωστε είναι να διατηρηθεί η κυβέρνηση του μνημονίου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Προκειμένου να πάρουν τα κλειδιά της χώρας”.
Και συνέχισε: “Αυτό που δεν τολμούν και δεν θέλουν να ψελλίσουν οι μετανοημένοι και αμαρτωλοί μαθητές της κας Μέρκελ, το έχει καταλάβει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και όχι μόνο.” Αναφερόμενος στην ΔΕΗ, είπε οτι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα δίκτυα ανήκουν σε ανεξάρτητες αλλά 100% κρατικές επιχειρήσεις και οι μετοχές τους ανήκουν είτε στο Υπουργείο Οικονομικών, είτε στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Και αναρωτήθηκε: “Ποια λοιπόν είναι η σπουδή να προχωρήσουμε εμείς στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων; Αλλού η κρατική ιδιοκτησία των δικτύων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, εδώ ο στόχος των πιο ακραίων και νεοφιλελεύθερων οπαδών είναι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Και βεβαίως η απάντηση που πρέπει να δώσουμε είναι ότι αυτό το παιχνίδι της απαξίωσης του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την ιδιωτικοποίηση ως διαδικασία που θα παράξει νέα σκάνδαλα. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την ιδιωτικοποίηση ως διαδικασία εκποίησης του δημόσιου πλούτου.”
Προειδοποίησε επίσης την “μνημονιακή συγκυβέρνηση”, όπως είπε ότι “Δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην εκποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Και σε ό,τι μας αφορά, δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα αφήσουμε στα νύχια των αχόρταγων τοκογλύφων και των υποτακτικών κυβερνήσεων να εκποιήσουν και να λεηλατήσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει τέτοιου είδους μνημονιακές αποφάσεις και να σταματήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Επίσης, δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ως 100% δημόσια επιχείρηση. Διότι για εμάς αυτό είναι αξίωμα. Η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορούν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά να βρίσκονται υπό ιδιωτική εποπτεία και έλεγχο και να είναι κάτω από εμπορευματική χρήση.”
Ευθείες προειδοποιήσεις και απειλές εναντίον όσων θελήσουν να πάρουν κομμάτι από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.   Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του με τα κυβερνητικά σχέδια και είπε χαρακτηριστικά «Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρα να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου».     Προσέθεσε μάλιστα στρέφοντας τα βέλη του προς την κυβέρνηση και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ: «Η ελληνική δημοκρατία έχει νόμους. Και έχουμε και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Δεν διαχειρίζονται την περιουσία που τους την κληρονόμησαν οι παππούδες τους. Διαχειρίζονται τους κόπους και την περιουσία χρόνων ενός ολόκληρου λαού. Αν νομίζουν ότι επειδή μπαίνουν στα λήαρ τζετ των φίλων τους επιχειρηματιών μπορούν να ξεπουλάνε σα να είναι τσιφλίκι του παππού τους ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ κάνουν λάθος».   Παράλληλα προειδοποίησε τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι αν ψηφίσουν νέα μέτρα δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.


kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου