Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η παραπληροφόρηση των Σκοπιανών ΜΜΕ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

«Ο Γκρούεφσκι δεν πήγε για βόλτα, ή για μια οικονομική επίσκεψη στις ΗΠΑ»...

Οκτώβριος 4, 2013.

«Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων δεν πρέπει να  περιτοιχίσουν τους πολίτες της χώρας μέσα σε στενά τοιχώματα τοπικιστικών συμφερόντων και να βρίσκονται εντελώς έξω από το κύριο ρεύμα της παγκόσμιας ανάπτυξης»

Τα κείμενα που παρατίθενται είναι της καθ. Δρ. Μιριάνα Ναϊτσέβσκα, εμπειρογνώμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κράτος των Σκοπίων.


«Ένα από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνικής οργάνωσης είναι η ένωση των κρατών, η αλληλεξάρτησή τους και φυσικά, τα κοινά πρότυπα που γίνεται προσπάθεια να οικοδομηθούν στο πλαίσιο των διεθνών δομών.

»Η δυνατότητα κάθε κράτους να συμμετάσχει στη συζήτηση των προτύπων αυτών, είναι ένα μέρος της απόφασης για επένδυση στο κοινό μέλλον και είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του σύγχρονου πολιτισμού».

Η αρθρογράφος θα επισημάνει πολύ εύστοχα ορισμένα στοιχεία της δημοσιότητας:
«Σε κανένα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, δεν υπάρχει καμία βασική πληροφορία, σχετικά, με τι συζητήθηκε κατά την 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ή στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έγινε το ίδιο διάστημα στη Γενεύη.

Τα ΜΜΕ της χώρας θεωρούν επουσιώδεις τις πληροφορίες για τους πολίτες της χώρας, τι γίνεται στον κόσμο και τι επηρεάζει τη διεθνή σκηνή, όπως είναι τα ζητήματα της υγιεινής διατροφής των πληθυσμών, της φτώχειας, τις διακρίσεις, τα πυρηνικά όπλα ...

Στα ΜΜΕ της χώρας εμφανίστηκε ένα τεράστιος αριθμός άρθρων, πληροφοριών και κουτσομπολιών, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφκσι και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στα μέσα ενημέρωσης της χώρας υπήρχε μία σύγχυση για το αν ο Γκρούεφσκι θα παραστεί στη σύνοδο του ΟΗΕ ή πρόκειται για μια απλή επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Η σύγχυση αυτή παρουσιάστηκε με τους τίτλους των δημοσιευμάτων:

«Ο πρωθυπουργός πάει για επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ»

«Πάει για μια ουσιαστική ατζέντα ο Γκρούεφσκι στις ΗΠΑ»

«Ο Γκρούεφσκι με πολιτική και οικονομική ατζέντα στις ΗΠΑ»

Επίσης και έντυπα αναφέρθηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως εξής:  

«Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ»

«Ο Γκρούεφσκι και ο  Πόποσκι πηγαίνουν  στη Νέα Υόρκη»

«Ο Γκρούεφσκι θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή  τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ» και άλλα τέτοια τελείως έξω από την ουσία του πράγματος.

Μάλιστα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης γράψανε την ενδιαφέρουσα φράση: «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ»...

Αυτό και αν είναι σύγχυση.

Ένα ακόμη πιο θολό στοιχείο της παραπληροφόρησης των πολιτών είναι από την τηλεόραση Σίτελ που έχει τίτλο:

« Τα Σκόπια θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης στο πλαίσιο του ΟΗΕ» από τον οποίο τίτλο δημιουργείται η εντύπωση ότι το θέμα της χώρας μας τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ...

Και μία, ακόμη, κύρια είδηση της ημέρας- όπως  δημοσιεύεται- «Ο Γκρούεφσκι σε δείπνο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών» αυτός το τίτλος έχει, καθαρά, στόχο τη χειραγώγηση των πολιτών, να αποκτήσουν δηλαδή την εντύπωση ότι πρόκειται για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων, παρά το πρωτόκολλο της φωτογραφίας του δείπνου με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που διοργανώθηκε  για το ευρύ σύνολο των εκπροσώπων των κρατών που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Και η αρθρογράφος θα σημειώσει ότι όφειλαν τα ΜΜΕ των Σκοπίων να ενημερώσουν το λαό για το περιεχόμενο των συζητήσεων στον ΟΗΕ- θέματα που είναι σημαντικά και για τη χώρα.

»Να διασυνδέσουν  τα διεθνή προβλήματα με αυτά στη χώρα μας και να ενημερώσουν τους πολίτες  για το αντικείμενο των ομιλιών τόσων κρατών.
»Να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τις αποφάσεις και άλλα έγγραφα που προέκυψαν από τις συγκεκριμένες συναντήσεις. Οι αλλαγές που επήλθαν σε παγκόσμια κλίμακα και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και εδώ.

Και μία σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν το μέλλον της χώρας και τη συνύπαρξη του κράτους μας στη διεθνή κοινότητα».

«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν πρέπει να επιτρέψουν να κλειστούν οι πολίτες της χώρας σε στερεότυπα με καθαρά πολιτικά συμφέροντα  που παίζονται στην πλάτη του , που  τους οδηγούν έξω από το ρεύμα της παγκόσμιας ανάπτυξης», σημειώνει η εμπειρογνώμων.


echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου