lissaΣε επιφυλακή για νέα κρούσματα λύσσας είναι οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας. Βάσει του προγράμματος των από αέρος εμβολιασμών (με δολώματα), από τις 21 ως τις 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν … και σε περιοχές της Δ.Μακεδονίας.
Τα δολώματα, τα οποία θα ρίπτονται από αεροσκάφη, έχουν χρώμα καφέ (μοιάζουν με σοκολάτα) και έχουν μυρωδιά ψαριού που ελκύει τις αλεπούδες και απωθεί τους ανθρώπους, περιέχουν δε στο εσωτερικό τους μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο (εξασθενημένος ιός της λύσσας) σε υγρή μορφή και όταν το φάει το άγριο ζώο εμβολιάζεται κατά της ασθένειας.
Οδηγίες προφύλαξης για τους ανθρώπους: ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ.
Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) τότε πρέπει:
Μόνο εάν είναι απαραίτητο να πιάσετε το δόλωμα αποκλειστικά με γάντι ή πλαστική σακούλα και
Να το μεταφέρετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.
ΑΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΙΚΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΤΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ, ΩΣΤΟΣΟ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ.
Οδηγίες προς τους κατόχους ζώων (κτηνοτρόφους, κυνηγούς, ιδιοκτήτες σκύλων): Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα σκυλιά διότι αν το εμβόλιο δόλωμα καταποθεί η ανοσία γίνεται στη στοματική κοιλότητα και η ουσία καταστρέφεται στη συνέχεια από τα γαστρικά υγρά.

kozan.gr