Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Σκόπια: Ο γ.γ. του ΟΗΕ δεσμεύθηκε για προσωπική προσπάθεια στην επίλυση της ονομασίας

...κατά τη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη
Σκόπια (Dnevnik).

Η επιστροφή της διαφοράς για το όνομα, εντός του πλαισίου που προβλέπεται  από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Ελλάδα και η προσωπική εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Μπαν Κι μουν στο ζήτημα του ονόματος,  ήταν τα θέματα συζήτησης κατά τη σημερινή (χθεσινή) συνάντηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι με τον επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι στη συνάντηση ότι η Ελλάδα αποφεύγει τις προσπάθειες του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κωλυσιεργεί και αρνείται  τις συζητήσεις και τις συναντήσεις.

«Η διαδικασία τώρα, για το θέμα αυτό, δεν λειτουργεί, επειδή η άλλη πλευρά με επιτυχία προκαλεί εμπόδια που αποσκοπούν σε στασιμότητα και στην αγορά χρόνου. 
Εμείς, αυτό το βλέπουμε και πιστεύω ότι πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να δρομολογηθούν τα πράγματα, να γίνουν ενεργά και να καταλήξουμε σε μια λύση.

Για εμάς, ως χώρα, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, διότι, ασχέτως με τις σχέσεις με το νότιο γείτονά μας, μας εμποδίζει στην είσοδό μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και για το μέρος αυτό της Ευρώπης είναι ένα σημαντικό θέμα», είπε ο Γκρούεφσκι μετά τη συνάντηση.

Ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η Ελλάδα καθυστέρησε πέντε μήνες να δώσει οποιαδήποτε απάντηση σε ιδέες για την επίλυση της διαφοράς που παρουσιάσε ο Νίμιτς τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και γι’ αυτό το ζήτημα οι ελληνικές δραστηριότητες περιορίζονται σε δύο ή τρεις συνεδριάσεις το χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπαν Κι-μουν, πρόσφερε την προσωπική του δέσμευση να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια που θα κανονισθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών. Τα Σκόπια έκαναν αμέσως δεκτή την πρόταση και αναμένεται τώρα η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτήν.

Ένα άλλο θέμα της συνάντησης  Μπαν- Γκρούεφσκι ήταν οι ελληνικές προσπάθειες να τραβήξουν το ζήτημα πέρα από τα όρια που καθορίζονται από τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη διαφορά του ονόματος.

Ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι οι ελληνικές αξιώσεις για να συζητηθεί το όνομα, είναι να γίνει μετονομασία της γλώσσας και τους έθνους, τα οποία είναι πέρα από τα πεδία εφαρμογής των λόγω ψηφισμάτων.

«Υπάρχει ανάγκη να επανέλθει η συζήτηση στο πλαίσιο των δύο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διότι,  όπως φαίνεται ορισμένες φορές υπερβαίνει ή βγαίνει από τα καθορισμένα πλαίσια  των ψηφισμάτων, όπως είναι το erga omnes (ένα όνομα για όλες τις χρήσεις) ή η άρνηση της γλώσσας ή του έθνους (ως μακεδονικό), δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη με τους δύο εκπροσώπους των δύο πλευρών, Ζόραν Γιολέφσκι και Αδαμάντιο Βασιλάκη και να καθοριστεί η πρωτοβουλία του Μπαν Κι-μουν στην εντατικοποίηση των συνομιλιών, γράφει η εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου