Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η σιωπή είναι Χρυσός.

Δεν θελω να μιλήσω αυτή τη φορά για τίποτα άλλο παρά τον χρυσό, τον φυσικό χρυσό, το μέταλλο.
Μετά από πολύ προσωπική μου έρευνα και καθημερινή ενημέρωση, έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα και την εξής πρόταση. Προκαλώ την αντίδραση όσων καταρχήν έχουν την όρεξη να αντιδράσουν, να διαβάσουν το κείμενο αυτό και έχουν μια εμπεριστατομένη άποψη περί του θέματος.
Η τιμή του χρυσού αυτήν την στιγμή χειραγωγείται μανιωδώς παγκοσμίως. Από πού; από τις λεγόμενες αγορές. Ποιές είναι αυτές οι αγορές; η αγορά της οικογένεις Rothchild. Τον τελευταίο καιρό λοιπόν γίνονται συνεχόμενες προσπάθειες για να υποβαθμιστεί η τιμή του χρυσού, να μην αυξάνεται η αξία του και απο την κυβέρνηση της Αμερικής και από το Federal Reserve.
Διότι άν όντως μπεί ένα όριο στην ανοδική τάση του χρυσού, αυτό κάνει το δολάριο να φαίνεται καλύτερο, ποιό υγιές, ποιο όμορφο, περισσότερο προσελκύσιμο, σταθερό και άξιο για να παραμένει σαν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ο χρυσός όμως είναι το θερμόμετρο της παγκόσμιας οικονομίας. Όσο ποιό ψηλά είναι η θερμοκρασία τόσο ποιό άρρωστος είναι ο οργανισμός. Όσο ποιό χαμηλή είναι η τιμή του τόσο ποιό σταθερή θεωρείται η οικονομία. Ο χρυσός είναι ο μοναδικός φυσικός ανταγωνιστής του δολαρίου αυτήν την στιγμή και έτσι άν κατορθώσεις να κρατήσεις την τιμή του χρυσού χαμηλά, αυτό κάνει αυτόματα το δολάριο να φαίνεται λιγότερο εύθραυστο από ότι στην πραγματικότητα είναι. Και για αυτό ουσιαστικά γίνοται αδιάκοπες προσπάθειες χειραγώγησης τα τελευταία χρόνια, για να κρατήσουν την τιμή του χρυσού από το ανεβαίνει διαρκώς και για να μην εκτίθεται το δολάριο.
Ενώ ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα ιδρύματα του κόσμου, τράπεζες και κράτη που γνωρίζουν το τί γίνεται μετατρέπουν, αντισταθμίζουν και χρησιμοποιούν όλα τα χαρτονομισματικής μορφής αποθεματικά τους για να αγοράζουν, να παραγγείλουν, να κλέψουν και εξορύγχουν ΧΡΥΣΟ. Ξέρεις εσυ καλύτερα από αυτούς λοιπόν γιατί το κάνουν;
Αλλά αυτό ξανασυνέβει καθόλη σχεδόν την διάρκεια της δεκαετίας του 60’, που τελικά το 70’ όλες οι προσπάθειες είχαν πλέον αποτύχει και ο χρυσός εκτοξεύτηκε στα 800$ από τα 35$. Και είναι πολύ φανερό πλέον για μένα ότι, όπως τότε έτσι και τώρα όλες οι προσπάθειες χειραγώγησης του χρυσού των τελευταίων χρόνων έχουν αρχίσει ήδη να αποτυγχάνουν, από την στιγμή που η τιμή του χρυσού συνεχώς τα τελευταία χρόνια ανέβαινει αργά και σταθερά, με ελάχιστα καθοδικά σκαμπανευάσματα και τους τελευταίους μήνες η τιμή έχει αρχίσει να ανεβαίνει τάχυστα.
Και πότε αυτή η χειραγώγησει θα τελειώσει; Για μένα τελειώνει τώρα, αυτήν τη στιγμή. Οι τράπεζες έχουν πλέον σταματήσει να πουλάνε χρυσό και οι κεντρικές μεγάλες τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να αγοράζουν οι ίδιες χρυσό για να προστατέψουν τον εαυτό τους. Οι ανησυχίες για το δολάριο παγκοσμίως έχουν γίνει πάρα πολύ έντονες πλέον και σαν φυσικό υποκατάστατο το κεφάλαιο στρέφεται στον χρυσό. Δέν υπάρχουν πλέον ασφαλή νομίσματα για να κρατάει κάποιος το κεφάλαιο του. Το 70’ και το 90’ μπορούσαμε να αγοράσουμε το γερμανικό μάρκο ή το ελβετικό φράγκο, τώρα δέν υπάρχει μάρκο και το ελβετικό φράγκο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ευρώ για πολλούς πρακτικούς λόγους. Έτσι άν το δολάριο χάσει αξία και το ευρώ θα χάσει αξία, αφού και το ίδιο το ευρώ είχε από την γέννησή του και ακόμα έχει στο αποθεματικό του, τεράστια ποσά δολαρίων λόγω ασφαλείας. Πρίν 11 χρόνια το δολάριο ήταν πολύ ισχυρό, έτσι άν το δολάριο καταρρεύσει κατά μιά πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα και το ευρώ θα καταρρεύσει μαζί του. Για αυτό το μόνο ασφαλές καταφύγιο θεωρείται ο χρυσός, το ασήμι και όλα τα παράγωγα.
Για μένα εάν δέν είχαν γίνει όλες οι αυτές οι προσπάθειες ελέγχου και περιορισμού της τιμής των πολύτιμων μετάλλων, η δίκαιη τιμή που θα έπρεπε ο χρυσός να έχει τώρα και χωρίς καμία υπερβολή, είναι η διπλή, τουλάχιστον η διπλάσια από ότι είναι τώρα, λόγω της τρέχουσας τιμής που η πλατίνα συναλλάσεται τώρα και λόγω του ότι ο χρυσός συνήθως έχει premium στην τιμή της πλατίνας. Η πρόβλεψη μου είναι ότι ο χρυσός θα φτάσει στις 7000 με 8000 χιλιάδες δολάρια περίπου η ουγγιά κάποια στιγμή μεταξύ του 2013 με 2015.
Με το άκουσμα κάποιου γεγονότος λοιπόν όπως πόλεμος, κατάρρευση τράπεζας/ζων, εκλογών, διακοπής δανειοδότησης κάποιου κράτους π.χ. Ελλάδα, τρομοκρατικού χτυπήματος, κούρεμα καταθέσεων και κτλ, τα νομίσματα καταρρεύουν ο κόσμος τρέχει και δεν προλαβαίνει να προστατευτεύσει περιουσίεε, επενδύσεις και καταθέσεις και αυτόματα ο χρυσός, το πετρέλαιο, το καλαμπόκι, το ρύζι και όλα τα παράγωγα εκτοξεύονται.
Αυτό που ουσιαστικά ισχυρίζομαι είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το 2003 ο χρυσός κόστιζε γύρω στα 353 $ και εκείνη την εποχή χρειαζόμασταν 10$ για να αγοράσουμε το ίδιο πράγμα που το 1971 χρειαζόμασταν ένα δολάριο. Στην δεκαετία του εβδομήνατα ο χρυσός πήγε απο 35$ η ουγγιά στα 800$, έτσι και τώρα ο χρυσός από τα 353$ το 2003 μπορεί να πάει στα 8000$ το 2015. Με ταχύτερους ρυθμούς ναι μέν αλλά με το ίδιο ποσοστό αύξησης δε. Και λόγω του ότι ο χρυσός μπαίνει ουσιαστικά τώρα στο δεύτερο στάδιο της παγκόσμιας αγοράς του, bull market, θα δούμε πολύ πιό ταχύς ρυθμούς ανατίμησης του.
Συνεχώς τυπώνονται νέοι πακτωλοί χαρτονομισμάτων, κάτι που στο τέλος καταστρέφει το εκάστοτε νόμισμα και αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα στο δολάριο και το ευρώ. Παράγεται ένα προιόν σε υπερβολικά ποσά με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο προιόν να χάνει τελικά την αξία του από την υπερπληθώρα του, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση τυπώνεταί υπερβολικό χαρτί με μορφή χρήματος, με φυσικό επακόλουθο ο κόσμος να αρχίσει καταλαβαίνει ότι εάν τυπώνεις αδιάκοπα χάρτινο χρήμα και προβαίνεις διαρκώς σε κινήσεις όπως μνημόνια, σε quantitative easing, σε ορισμό ορίων δανειοδοτήσεων κρατών και κτλ, τα οποία όλα αυτά είναι ουσιαστικά ένας άλλος έξυπνος τρόπος για να πείς και άλλη εκτύπωση χαρτονομισμάτων, τελικά το νόμισμα θα καταστραφεί από την υπερετροφοδότηση και θα καταρεύσει. Έτσι για να προστατευτείς χρειάζεται να στραφείς στον χρυσό. Η πραγματικότητα αυτήν τη στιγμή είναι ότι υπάρχει υπερβολικό χαρτι σε μορφή χρήματος και πολύ λίγος χρυσός. Και χρειάζεται πλέον πολύ μικρή ακόμα ποσότητα χαρτονομίσματος να εκτυπωθεί ώστε να επιφέρει στην αξία του χρυσού αυτές τις μεγάλες και απότομες ανοδικές αλλαγές που εγώ ισχυρίζομαι.
Όπως έγινε και στην δεκαετία του 70’, η ουγγιά από 35$ εκτινάχθηκε στα 200$ μέσα σε τρία χρόνια, έτσι και τώρα προβλέπω ότι ο χρυσός από τα 1400$ θα πάει τουλάχιστον στις 2500$ με 3000$, μέσα σε δύο χρόνια το πολύ, μέχρι που θα φτάσει στο δυσθεώρατο επίπεδο των 8000$ μέχρι το 2015. Έτσι θα δούμε πολύ γρήγορες αλλαγές στην αξία του χρυσού στα επόμενα χρόνια, γιατι όλος αυτός ο κόσμος που καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται ότι ο χρυσός είναι ακέραιο χρήμα και θέλει να προστατευθεί, θα αρχίσει να αγοράζει απλά χρυσό.
Αυτή την στιγμή μόνο λίγος κόσμος ακόμα αντιλαμβάνεται την κατάσταση αυτή, γιατί είναι καταρχήν πολύ λίγοι αυτοί που έχουν πολύ χρήμα και θέλουν να προστατευθούν και κατά δεύτερον οι υπόλοιποι τώρα άρχισαν να περικόπτουν τις πολυτέλειες τους και άλλοι ακόμα επίσης προσπαθούν να οργανώσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Οι άνθρωποι όμως όσο βλέπουν και θα συνεχίσουν να βλέπουν στο μέλλον την αξία του χρυσού να ανεβαίνει, ενστικτωδώς θα καταλαβαίνουν ότι κάτι παέι στραβά με το νομισματικό σύστημα γενικότερα και το ένστικτο της επιβίωσης τους θα τους τυρανναέι ολοένα και περισσότερο το μυαλό. Και έτσι θα αρχίσουν ένας ένας να ενημερώνεται, να μαθαίνει και να αναζητάει εναλλακτικούς τρόπους διαφύλαξης και επιβίωσης. Και τότε θα δούν ότι ο χρυσός έιναι ένα ασφαλές νόμισμα για να αποταμιεύεις, για να κρατάς και να συσσωρεύεις. Και φυσικά αυτό από μόνο του θα αυξήσει την ζήτηση του χρυσού, θα μειώσει την ζήτηση του συμβατικού χαρτονομίσματος και το αποτέλεσμα θα είναι η αξία του χρυσού να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Σε εκείνη την φάση λοιπόν, υπάρχει ο κίνδυνος η αγορά του χρυσού να απαγορευτεί ακόμα και να δημευτεί, όπως είχε γίνει στην Αμερική το 1933. Είχε απαγορευτεί τότε ναι μέν η αγορά χρυσού, αλλά όχι και για τους Αμερικάνους πολίτες εκτός Αμερικής. Έτσι είναι πολύ πιθανό να απαγορευτεί και τώρα ή σε λίγο καιρό , οπότε μαθαίνοντας από το παρελθόν, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προβούμε σε κινήσεις δημογραφικής διαφοροποίησης. Δηλαδή να κάνουμε αυτό που κάνουν και τώρα αυτοί που έχουν χρήματα, να κρατάμε τον χρυσό μας σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικές πολιτικές και φορολογικούς κανόνες από την Ελλάδα, εκτός Ελλάδας. Έτσι θα κατορθώσουμε να προστατευτούμε περαιτέρω και να μετριάσουμε το ρίσκο της δήμευσης του χρυσού μας, το οποίο θα θεωρείται τότε το ποιο σταθερό υπόβαθρο της οποιαδήποτε περιουσίας μας.
Είναι η πιθανότητα να απαγορευτεί αλλά ακόμα και να δημευτεί η ιδιοκτησία χρυσού υψηλή; Χρυσός στις 8000$ σημαίνει ουσιαστικά κατάρρευση της τρέχοντως νομισματικού και της τραπεζικού συστήματος, χάος, πολύ πιθανό αναρχία, αδίεξοδο πολιτικό και ανικανότητα να βρεθεί μια οποιαδήποτε πλέον λύση ή διέξοδο σε αυτά τα πολλαπλά ταυτόχρονα προβλήματα.
Εκτός του ότι έχουμε την εναλλακτική που ανέφερα πιο πάνω, προσωπικα δεν νομίζω να φτάσουμε τελικά στην δήμευση του χρυσού, αυτό που βλέπω είναι να γίνονται ολοένα και περισσότερες και μεγαλύτερες προσπάθειες χειραγώγησης της αξίας του χρυσού. Με το συνεχές QE3 που εφαρμόζει τώρα το Federal Reserve στην Αμερική και τα νέα υποτίθεται βελτιωμένα και ποιό αποτελεσματικά προγράμματα στήριξης των piigs countries στην Ευρώπη από την Ευρωπαική Κοινότητα, θα δούμε μεγαλύτερους ελέγχους κεφαλαίων από ξένες χώρες, μικρότερο έλεγχο της ιδίας χώρας για την οικονομία της, οι οποίες θα αρχίσουν να αποτρέπουν την νέα εισροή δολαρίων στην Αμερική ή ευρώ στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να συνετιστεί και να νοικοκυρευτεί και έτσι θα δημιουργηθούν μεγαλύτερες τάσεις διεθνούς εμπορίου και θα πραγματοποιούνται ολοένα και μεγαλύτερες προσπάθειες για σταθερότητα των νομισμάτων, μέσω του εμπορίου και ο έλεγχος του κεφαλαίου θα εντείνεται διαρκώς.
Έτσι χρυσός μέσω αυτών των πιο εντατικών και συντονισμένων παγκοσμιοποιειμένων προσπαθειών διάσωσης ουσιαστικά του εκάστοτε νομίσματος, θα επηρεαστεί λίγο, δηλαδη παραμένει παροδικά σε μικρή μόνο ανοδική πορεία, όπως γίνεται τώρα, χωρίς να εκτίθεται ούτε το δολάριο, ούτε και το ευρώ. Όταν ο χρυσός αντιδράσει βέβαια θα είναι σε μια πολύ σύσντομη ημερομηνία και σε μια τιμή πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι τώρα. Πρώτα θα φτάσουμε σχετικά αργά στις 2500$ και μετά απότομα στις 8000$ περίπου. Μόνο στο άκουσμα πολέμου με την Συρία ο χρυσός εκτοξεύτηκε παροδικά και ξαναχειραγωγείται τώρα με νύχια και με δόντια.
Επίσης οι άνθρωποι που πραγματικά καταλαβαίνουν την συμπεριφορά των αγορών και ειδικότερα του χρυσού είναι κατά την γνώμη μου πολύ λίγοι αυτή την στιγμη. Πολλοί ναι μεν μυρίζονται, ακούνε και διαισθάνονται αυτήν την κατάσταση αλλά δεν αντιδρούν δε, τουλάχιστον όχι ακόμα. Δεν είναι όμως μακριά η στιγμή που ο χρυσός θα είναι το κεντρικό θέμα των οικονομικών συζητήσεων όλων μας. Αλλά θα χρειαστει για τις αγορές και για τον κόσμο τον ίδιο και άλλο χρόνο και αρκετά μεγαλύτερη τιμή χρυσού από ότι είναι τώρα. Μιλάμε για μια αναδυόμενη κατάσταση η οποία πλησιάζει γοργά αλλά δεν την ακούμε γιατί απλά δεν ακούμε καλά το ενστικτό μας που μας μιλά. Θέλουμε κακώς και άλλα επιχειρήματα για να πιστούμε.
Πολλοί θα σκέφτεστε τώρα οκ, ψιλόπείστικα για την πορεία του χρυσού, ότι όλα αυτά μπορεί να γίνουν, η αξία του όμως είναι ήδη σε ρεκόρ επίπεδα και εγώ δεν κατέχω ούτε κατείχα ποτέ χρυσό και ούτε έχω και χρήματα για να αγοράσω.
Η απάντηση μου είναι πολύ απλή. Κάθε μήνα, κάθε δίμηνο ή όποτε ο προυπολογισμός το ψιλοεπιτρέπει λοιπόν, κρατήστε κάποια χρήματα και αγοράστε λίγο χρυσό, όσο μπορείτε, ένα νόμισμα; μια ουγγιά; μισή ουγγιά; κάτι. Όσο συγκεντώνεται χρυσό είναι σαν να συγκεντρώνεται έγκυρα χρήματα και συντηρείτε μια κάποια μελλοντικη υπερπολύτιμη αγοραστική δύναμη. Μην σκέφτεστε ήδη ότι η αξία του είναι ήδη πολύ ψηλά, παρόλο την μεγάλη αξία σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να σκεφτείτε ποιά είναι η πραγματική αξία και χρησιμότητα του. Ακούστε το ένστικτο σας και μιμηθείτε τους προγόνους μας. Και αυτοί αυτό δεν κάν ανά τους αιώνας των αιώνων; Ο χρυσός με αυτήν την αξία που έχει τώρα είναι υπερβολικά υποτιμημένος για αυτό θεωρείται ακόμα μοναδική ευκαιρία αγοράς.
Ο χρυσός επίσης είναι το μοναδικό μέσω συνδιαλαγής που δεν βασίζεται σε κάποια υπόσχεση κάποιου πολιτικάντη. Και όσο η οικονομική κρίση συνεχίζει και βαθαίνει, το να αποφέυγουμε τις υποσχέσεις κάποιων τουλάχιστον άσχετων για μένα, είναι ένας από τους λίγους τρόπους που έχουμε για να προστατέψουμε την περιουσία μας, μόνο και μόνο για αυτό.
Επίσης πιστεύω ακράδαντα ότι οι πιθανότητες για υπερπληθωρισμό είναι στο 1000%, μέσω ενός οικονομικού κράχ και ο λόγος είναι απλά ότι η Αμερική ξοδεύει πολλα χρήματα, αναγκαζοντας την να δανειστεί για να συντηρηθεί και χρειάζεται να δανειστεί τώρα παραπάνω χρήματα από ότι οι αγορές είναι διατεθιμένες να δανείσουν, έτσι η κυβέρνηση στρέφεται στην κεντρική τράπεζα, η οποία αγοράζει το κυβερνητικό χρέος και το μετρέπει σε νόμισμα εκτυπώνοντας περισσότερο νόμισμα. Και αυτή εν ολίγης είναι η by the book διαδικασία η οποία οδηγεί στον υπερπληθωρισμό. Η Αμερική έχει βαφτίσει βέβαια αυτήν τη διαδικασία με ένα όμορφο όνομα αυτήν τη στιγμή και την έχει ονομάσει quantitative easing, QE, σε μετάφραση ποσοτική χαλάρωση του χρέους, η πραγματικότητα είναι όμως ότι QE σημαίνει εκτυπώνω και άλλα χρήματα, εκτυπώνω χρήματα στο σημειο του υπερπληθωρισμού. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το στάδιο λοιπόν και δεν εννοώ χρόνια, εννοώ ότι είναι θέμα μηνών ή ακόμα και εβδομάδων.
Για αυτό σπεύσατε. Σπεύσατε όσο είναι ακόμα καιρός. Σπεύσατε τουλάχιστον για ενημέρωση επί του θέματος γιατί έχω την εντύπωση ότι όσο θα παιρνάν οι μέρες και θα παρακολουθούμε γεγονότα στην τηλεόραση και στο ίντερνετ, δυστυχώς θα επιβεβαιώνομαι.

Παπαδόπουλος Βασίλης 
katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου